CD&V en N-VA in de clinch over voorzitterschap klimaatcommissie

Klimaatmars Oostende © BELGA

N-VA en CD&V raken het maar niet eens over het voorzitterschap van de klimaatcommissie van het Vlaams Parlement.

De klimaatcommissie van het Vlaams Parlement raakt maar niet van de grond, omdat N-VA en CD&V in de clinch liggen over het voorzitterschap. En als twee honden vechten om een been … . Zo neemt de kans toe dat de derde coalitiepartner, Open VLD, uiteindelijk het voorzitterschap krijgt. Dat schrijft De Standaard.

‘Onze beurt’

Na het klimaatakkoord van Parijs pleitte oppositiepartij Groen voor een parlementaire klimaatcommissie over de partijgrenzen heen. Deze commissie zou de lijn van het klimaatbeleid vorm moeten geven. De goedkeuring van de commissie stond vorige week al op de agenda, maar werd toen uitgesteld omdat er geen akkoord was binnen de Vlaamse meerderheid. En ook gisteren maakte het parlement bekend dat er ‘nog een week nodig is om een voorstel uit te werken.’ Grootste knelpunt is het voorzitterschap.

Hoewel het Hermes Sanctorum van Groen was die het idee voor de commissie lanceerde, willen de meerderheidspartijen het voorzitterschap zelf opeisen. Volgens het systeem-D’Hondt, dat de verdeling van de commissievoorzitterschappen bepaald, is het de beurt aan N-VA, aldus fractieleider Matthias Diependaele. De grootste partij schuift dan ook Wilfried Vandaele naar voor.

Kritiek op Schauvliege

Maar de christendemocraten houden er een andere mening op na. De nieuwe commissie zou werken in het verlengde van de commissie Leefmilieu die wordt geleid door Tinne Rombouts (CD&V) en daarom vinden ze het logisch zij ook de klimaatcommissie zullen leiden.

‘N-VA kreeg al het voorzitterschap van de tijdelijke commissie Radicalisering. Deze commissie geven we niet uit handen,’ aldus fractieleider Koen Van den Heuvel. Bij CD&V ligt de keuze op Robrecht Bothuyne, voor hen ligt Vandaele namelijk moeilijk omdat hij in verleden felle kritiek leverde op Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Maar bij N-VA (en bij de oppositie) bestaat de vrees dat Bothuyne als partijgenoot van de minister, kritiek op haar beleid iets te veel zou minimaliseren.

Volgens De Standaard wordt het niet eenvoudig om deze patstelling te doorbreken. ‘Gisteren groeide er opening richting Open VLD.’

Voorts moeten de fractievoorzitters het eens raken over de einddatum van de klimaatcommissie. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content