Eddy Eerdekens

CD&V en N-VA bepalen verkiezingen 2014, de rest staat erbij en kijkt ernaar

Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

CD&V en N-VA zetten de toon van de verkiezingen 2014. De andere partijen staan erbij en kijken ernaar.

CD&V stapt niet in een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. CD&V stapt niet in een regering zonder loonlastenverlaging. CD&V stapt niet in een regering zonder mobiliteitsplan. Wil CD&V eigenlijk nog wel regeren?

Natuurlijk wel. Wat CD&V afgelopen weekend en de voorbije weken gedaan heeft, is zeer duidelijk maken waar de partij voor staat. Als er één ding is, waar de kiezer in de aanloop van de verkiezingen een boodschap aan heeft, dan is het wel aan duidelijkheid.

CD&V heeft dat, net als N-VA, zeer goed begrepen. De partij zet de krijtlijnen uit voor de campagne en voor de onderhandelingen die volgen op de verkiezingen. CD&V creëert duidelijkheid voor de kiezer en duidelijkheid voor de partijen die haar aan de onderhandelingstafel willen.

Ook N-VA heeft dat gedaan, door op drie dagen tijd twee spraakmakende persconferenties te geven over de teksten die de partij meeneemt naar haar congres. Vooral de N-VA-voorstellen over het confederalisme (die neerkomen op een nauwelijks gecamoufleerde splitsing van het land) deden een schokgolf door het politieke landschap gaan.

Een VTM-peiling toonde meteen daarna aan dat liefst 46 procent van de Vlamingen zich kunnen vinden in de voorstellen van de N-VA. Zelfs al was die peiling voorbarig (hoeveel respondenten zouden op die korte tijd de teksten gelezen hebben?) dan nog was hiermee duidelijk de toon gezet.

CDu0026V en N-VA bepalen verkiezingen 2014, de rest staat erbij en kijkt ernaar

Eddy Eerdekens

De andere partijen waren verplicht te reageren. ‘Nee, voor ons geen confederalisme volgens het recept van de N-VA. Nee, voor ons zelfs geen nieuwe staatshervorming.’

Terwijl CD&V haar visie op het confederalisme goed en omstandig heeft uitgelegd (geen conseparatisme) herinneren we ons van Open VLD en SP.A vooral hun reactie op de voorstellen van N-VA. Terwijl CD&V klaar en duidelijk stelt dat ze niet in een regering zonder Vlaamse meerderheid stapt, herinneren we ons van Open VLD en SP.A vooral dat ze zich hier niet op willen vastpinnen.

CD&V lijkt intussen de partij die het meest van haar eigen kracht uitgaat. Alle partijen zeggen dat ze dit doen of tenminste dat ze dit moeten doen, maar bijna niemand slaagt daarin. CD&V nu dus wel.

Wat de partij op het congres in Lommel aan voorstellen en maatregelen lanceerde, komt uit de eigen onderbuik, is origineel en geen reactie op andere partijen, met de onenigheid over de verlaging van de BTW als enige schoonheidsfoutje.

Tijdens de lange tocht naar de volgende verkiezingen hebben CDu0026V en N-VA al vele kilometers afgelegd. De andere partijen zijn nu aangewezen op de achtervolging.

Eddy Eerdekens

Hoewel de politici het zelf bij iedere mogelijke gelegenheid ontkennen is de politiek al maanden in verkiezingsmodus. Elke beslissing wordt genomen, elke uitspraak wordt gedaan, elke reactie wordt gegeven met de verkiezingen van mei 2014 in het achterhoofd en het electorale voordeel dat de eigen persoon en de eigen partij daaruit zouden kunnen halen.

CD&V en N-VA bepalen vandaag de agenda van de verkiezingscampagne. Zoals vele Wetstraat-watchers onlangs op Knack.be zeiden, zal wie de agenda bepaalt, de verkiezingen winnen.

Van Open VLD, SP.A, Groen en de anderen is het vandaag veel minder duidelijk waar ze voor staan. Als ze het zelf al weten, slagen ze er minder goed dan N-VA en CD&V in om de boodschap over te brengen naar de kiezer. Niet via de media. Niet via andere kanalen.

CD&V bulkt van zelfvertrouwen. ‘Vrienden en vriendinnen, onze partij staat er. Als een paal boven water,’ zo zei Vlaams minister-president Kris Peeters in Lommel.

Tijdens de lange tocht naar de volgende verkiezingen hebben CD&V en N-VA al vele kilometers afgelegd. De andere partijen zijn nu aangewezen op de achtervolging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content