CD&V en de meerwaardebelasting: de christendemocraten staan weer met de rug tegen de muur

Johan Van Overtveldt en Kris Peeters © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Van Overtveldt haalt een strategische zet thuis met een studie die hij buiten de wil van de regering om bestelde en die de door CD&V geëiste koppeling van een meerwaardebelasting en een hervormde vennootschapsbelasting buitenspel zet. Al lijkt het erop dat de schade voor de christendemocraten zwaarder uitviel dan bedoeld, nadat het rapport vroegtijdig lekte.

Daags voor de state of the union van premier Charles Michel (MR) legde vicepremier Kris Peeters (CD&V) een bom onder het begrotingsoverleg: de partij wou koste wat het kost een meerwaardebelasting uit de brand slepen. Voor geen enkele andere partij leek die strikt noodzakelijk – Open Vld fileerde de maatregel zelfs en stelde dat die op termijn toch de middenklasse zou raken, terwijl de belasting bedoeld was als een sociale correctie die de kapitaalkrachtige beleggers viseerde. Toch was een koppeling van die meerwaardebelasting aan de verlaagde vennootschapsbelasting van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) de manier om uit de impasse te raken: volgens CD&V was hun plan niet alleen rechtvaardig maar ook broodnodig om de hervorming van de vennootschapsbelasting budgettair op te vangen. Van Overtveldt wuifde die suggestie weg, en krijgt nu ook gelijk van de Hoge Raad van Financiën (HRF).

De koppeling van CDu0026V lijkt stilaan zijn bestaansreden kwijt

Daarmee lijkt de koppeling van CD&V stilaan zijn bestaansreden kwijt – en die was de afgelopen weken sowieso steeds verder zoek geraakt. Dit weekend verklaarde premier Michel in De Zevende Dag nog: ‘er is geen politieke koppeling. Misschien voor één partij, maar ik spreek in de naam van vier partijen als eerste minister.’ De premier pleitte wel voor meer rechtvaardigheid, maar bij de christendemocraten was de boodschap duidelijk aangekomen.

Vandaag incasseert hun plan een nieuwe klap, al wil niemand dat zo gezegd hebben. De premier zelf geeft liever geen commentaar op het rapport van de HRF. Bij het kabinet-Van Overtveldt zegt men: ‘in onze hoofden was de hervorming altijd al rond. Dit verandert weinig.’ En over CD&V: ‘Als 1 partij een koppeling maakt, zal die er in de feiten ook zijn.’ De partij zegt wel te betreuren dat het rapport vroegtijdig gelekt werd. Het advies zou nog niet finaal zijn, en de minister heeft de financiële waakhond nog enkele bijkomende elementen ter studie voorgelegd.

Wie en hoe het rapport lekte, lijkt op dit moment nog weinig uit te maken. Een maand na de regeringscrisis staat CD&V opnieuw tegen de muur. Het intentieproces is duidelijk: het heeft er alle schijn van dat N-VA de studie bestelde net om de koppeling in de regering ter discussie te stellen. ‘In de regering is afgesproken dat de premier een gecoördineerd advies zou vragen over de hervorming van de vennootschapsbelasting en voor de meerwaardebelasting,’ klinkt het bij CD&V. Toch speelde Johan Van Overtveldt cavalier seule. Hij was zeker genoeg van zijn stuk om met een gerust hart de HRW zijn plannen te laten inkijken. Eens hun steun binnen was, had hij binnen het regeringsoverleg een stevige hefboom in handen om de maatregelen van N-VA en CD&V te ontkoppelen.

Dat het rapport eerder dan bedoeld lekte, speelt enkel in die kaart. Zelfs in zijn voorlopige vorm is het een bittere pil voor de christendemocraten. En het zet de verhoudingen weer op scherp: CD&V mag in de luwte rustig verder timmeren aan haar ‘sociale’ meerwaardebelasting, maar de hervorming van de vennootschapsbelasting is een trofee waar N-VA snel en alleen mee wil pronken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content