CD&V coöpteert Peter Van Rompuy in de Senaat

29/06/10 om 21:11 - Bijgewerkt om 21:11

De algemene vergadering van CD&V draagt Peter Van Rompuy voor als gecoöpteerd senator.

De algemene vergadering van CD&V heeft Peter Van Rompuy dinsdagavond voorgedragen als gecoöpteerd senator.

Van Rompuy, de zoon van Europees president Herman Van Rompuy, hield acht andere kandidaten achter zich. Hij haalde het na vijf stemrondes met 56 stemmen op 110.

Tijdens de stemming haalde Van Rompuy het van zes niet-herkozen parlementsleden (Pol Van den Driessche, Katrien Partyka, Els Van Hoof, Els Schelfout, Elke Tindemans, Lieve Van Daele), ontslagnemend federaal staatssecretaris Etienne Schouppe en de onbekende Filip Lehoucq.

Haalde het nipt van Els Van Hoof

Het verschil tussen Van Rompuy en Els Van Hoof bedroeg in de vijfde stemronde maar één stem. In de algemene vergadering waren 110 van de 190 stemgerechtigden aanwezig.

Een fiere Van Rompuy kondigde dinsdagavond aan dat hij zich wil toeleggen op thema's als staatshervorming en begroting. Op 20 juli legt hij de eed af in de Senaat.

Van Hoof zei in een reactie dat ze heel ontgoocheld is omdat de uitslag zo nipt is. Ze vindt de uitslag geen correcte weerspiegeling van de wil van de kiezer, die steeds vaker voor vrouwen stemt. In de zeskoppige CD&V-Senaatsfractie is Sabine de Bethune de enige vrouw.

Van Hoof gaat zich nu toeleggen op haar werk als voorzitster van de CD&V-werkgroep Vrouw en Maatschappij. Ze is ook schepen in Leuven.

Onze partners