'CD&V blokkeert de regering niet'

19/12/14 om 09:17 - Bijgewerkt om 09:17

CD&V-Kamerlid Raf Terwingen tilt niet zwaar aan de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de positie van de christendemocraten in de regering. 'Op interne vergaderingen wordt altijd sterkere taal gebruikt. Mijn partij zal het regeerakkoord loyaal uitvoeren'.

'CD&V blokkeert de regering niet'

Raf Terwingen © Belga Image

Een journalist van het weekblad Le Vif/L'Express, het Franstalige zusterblad van Knack, was op 12 december stiekem aanwezig op een gesloten N-VA-bijeenkomst in Antwerpen. Daar noemde De Wever de CD&V als 'een probleem'. Hij maakte de vergelijking met een fiets: 'Als een van de vier partners op de bagagedrager belandt en daarbij nog met zijn voet op de achterband duwt, dan geraken we niet meer vooruit. Als CD&V niet met ons meefietst, zullen op een bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en gaan we vallen' (lees meer).

Zijn woordvoerder bevestigde intussen dat De Wever die vergelijking heeft gemaakt, maar dat het om een interne bijeenkomst ging en daar wordt alles sterker uitgedrukt. Hij vindt het wel laag dat een journalist daar binnendringt, maar wil er verder niet op terugkomen.

'Niet abnormaal'

CD&V-Kamerlid Raf Terwingen, die te gast was in De ochtend op Radio 1, zegt dat hij niet zwaar tilt aan de uitspraken van De Wever.

'Wij blokkeren de regering helemaal niet. Iedereen weet dat De Wever een kei is in metaforen en op interne vergaderingen wordt altijd sterkere taal gebruikt,' dixit Terwingen.

Delen

Iedereen weet dat De Wever een kei is in metaforen

De christendemocraat benadrukte dat zijn partij heel loyaal het regeerakkoord zal uitvoeren. 'Maar als er in de toekomst nog middelen moeten gezocht worden, dan moeten die komen van een vermogenswinstbelasting en van de gewone burger,' zei hij.

Volgens Terwingen voelt CD&V zich nog altijd goed in de regering. 'Het is normaal dat partijen zich profileren en de uitspraken van De Wever bewijzen dat wij erin slagen ons te profileren in de coalitie.'

Lees meer over:

Onze partners