CD&V bereid om premierschap Kris Peeters in te leveren voor Marianne Thyssen

03/09/14 om 17:29 - Bijgewerkt om 19:19

CD&V én Kris Peeters gaan voluit voor de kandidatuur van Marianne Thyssen als Europees commissaris. 'Een meesterzet van CD&V-voorzitter Wouter Beke', zegt Carl Devos. 'Hij weet duidelijk hoe en wanneer hij de pionnen moet verschuiven.'

CD&V bereid om premierschap Kris Peeters in te leveren voor Marianne Thyssen

Marianne Thyssen (CD&V) © BELGA

CD&V is bereid om het premierschap op te geven en gaat voluit vooruit Marianne Thyssen als Europees Commissaris. Dat schrijft deredactie.be. Naar verluidt zou de partij het premierschap hebben aangeboden aan MR-voorzitter Charles Michel, maar die zou het geweigerd hebben. Hij zou zijn partijgenoot Didier Reynders liever naar Europa sturen, klinkt het.

"Wat MR ook beslist, deze zet van CD&V-voorzitter Wouter Beke levert sowieso winst op voor CD&V", zegt politicoloog Carl Devos aan Knack.be. "De partij haalt zo een strategisch voordeel binnen dat van pas komt tijdens de onderhandelingen. In het verleden werd de partij wel eens verweten alles te willen. Nu de partij het premierschap aan MR heeft aangeboden kan ze zich verdedigen. Als MR, na N-VA, de eerste minister aan CD&V toevertrouwt, kan de partij niet kwalijk genomen worden, enkel uit te zijn op postjes.

Peeters: toekomstig CD&V-voorzitter?

Devos benadrukt bovendien dat Thyssen binnen de partij op heel wat sympathie kan rekenen. Op Radio 1 stelde Johny Vansevenant zelfs dat Jean-Luc Dehaene op zijn sterfbed Thyssen de post van Eurocommissaris had beloofd.

"Beke heeft een erg sterk parcours afgelegd als CD&V-voorzitter. Deze zet toont duidelijk aan dat hij weet hoe en wanneer hij de pionnen moet verschuiven", zegt Devos. "Een optie zou zijn dat Peeters die functie van hem overneemt zodat Beke vicepremier kan worden. In het verleden verkondigde Peeters dat hij zijn toekomst zag als premier of als Vlaams minister-president of buiten de politiek. Ik neem aan dat hij deze uitspraak nu niet meer zal herhalen", aldus Devos.

Kris Peeters steunt alvast het scenario waarbij Marianne Thyssen eurocommissaris wordt. De twee CD&V'ers hebben dan ook een nauwe band. Zo haalde Thyssen hem binnen bij Unizo. Dat CD&V vasthoudt aan Thyssen, betekent volgens de partij niet dat ze Peeters als kandidaat-premier definitief laat vallen. "Die keuze zal pas later gemaakt worden", klinkt het.

Premier én eurocommissaris

Indien Charles Michel blijft weigeren de 16 te aanvaarden kan CD&V dan aanspraak maken op beide posten? "Dat lijkt mij niet waarschijnlijk", aldus Devos. "Het is voorlopig afwachten hoe MR zal reageren. De berichten over de relatie tussen Michel en Reynders zijn dan ook tegenstrijdig. Sommige media schrijven dat beide nog steeds niet door één deur kunnen, terwijl ze volgens anderen elkaar beter en beter verdragen."

Devos benadrukt dat dit een erg verrassende wending is tijdens de onderhandelingen. De laatste dagen leek nochtans MR-vicepremier Didier Reynders de beste kansen te hebben om Europees commissaris te worden. De Franstalige liberalen maakten CD&V duidelijk dat ze een keuze moesten maken: of Marianne Thyssen als Europees commissaris of Kris Peeters als premier.

Jean-Claude Juncker, die blijft aandringen op vrouwen, ziet de christendemocrate Thyssen alvast graag komen. "Als mijn Commissie niet meer dan een handvol vrouwen telt, dan zullen zij gecompenseerd worden met zware portefeuilles", liet de Luxemburger eerder al verstaan.

Onze partners