CD&V-afdelingen vermoedelijk solo naar lokale verkiezingen

21/06/11 om 22:10 - Bijgewerkt om 22:10

Kartels met N-VA of andere partners voor de lokale verkiezingen zijn toegestaan, maar de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de CD&V dinsdagavond liet doorschemeren dat het ook zonder een kartelpartner mag en kan.

CD&V-afdelingen vermoedelijk solo naar lokale verkiezingen

© Belga

CD&V-afdelingen die dat willen, mogen bij de lokale verkiezingen in 2012 gerust een kartel met de N-VA of met andere partijen vormen, maar de Vlaamse christendemocraten willen toch vooral uitgaan van de eigen sterkte. Dat is dinsdag afgesproken op de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de CD&V.

De Algemene Vergadering van de CD&V boog zich dinsdagavond samen met de lokale afdelingen over de provincie-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen van oktober 2012. Het was onder meer uitkijken naar wat de partij zou afspreken rond eventuele kartelafspraken, met name met N-VA. Bij de vorige lokale stembusgang in 2006 trok de CD&V op veel plaatsen samen met toenmalig kartelpartner N-VA naar de kiezer. In 2008 spatte dat kartel op nationaal en Vlaams niveau uit mekaar. Op lokaal niveau was er de afspraak de kartels intact te houden tot aan de stembusgang in 2012.

Geloof in eigen kracht

De partij laat het nu aan haar lokale afdelingen over zelf te beslissen over eventuele kartelvorming voor 2012. "Afdelingen die dat wensen kunnen dus lokale kartels of andere samenwerkingsverbanden aangaan", stelt voorzitter Wouter Beke. Maar hij voegt er meteen aan toe dat "het geloof in eigen kracht" de "belangrijkste troef" moet zijn bij de lokale stembusgang. "Als Vlaame christendemocraten geloven we in de kracht van ons eigen programma, dat mensen verbindt, versterkt en verzorgt en dat de toekomst voorbereidt", aldus Beke.

Zaterdag bespreekt ook de partijraad van de N-VA de voorbereiding van de lokale verkiezingen. (Belga)

Onze partners