Cassatieberoep verdachte kasteelmoord verworpen

20/03/12 om 12:40 - Bijgewerkt om 12:40

Het cassatieberoep dat Pierre Serry, verdachte in de kasteelmoord, had ingesteld tegen zijn verdere aanhouding, is verworpen.

Advocaat Hans Rieder pleitte voor het Hof van Cassatie dat zijn cliënt onwettig in de gevangenis zit als verdachte van de kasteelmoord in Wingene. De verdediging van Pierre Serry vroeg het Hof om het arrest te vernietigen waarbij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling de aanhouding van S. bevestigde.

Kasteelmoord
Het lichaam van Stijn Saelens, bewoner van het kasteel van Wingene, werd na een dagenlange speurtocht van het gerecht, teruggevonden in een bosje van Pierre Serry. Saelens werd teruggevonden met een kogel in zijn longen. Serry wordt ervan verdacht de moord beraamd te hebben samen met de schoonvader en een schoonbroer van het slachtoffer.

Pierre Serry werd begin februari een eerste keer gearresteerd als verdachte in de kasteelmoord, maar weer vrijgelaten. Een tweetal weken later pakten de speurders hem opnieuw op en deze keer werd de man onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat kon volgens meester Rieder niet.

Wettelijke termijn
"De eerste maal dat mijn cliënt werd opgepakt, is hij te lang vastgehouden", zegt de advocaat. "Hij had maar 24 uur mogen opgesloten worden, maar werd twee uur te laat vrijgelaten. De onderzoeksrechter liet hem toen zogezegd vrij omdat er onvoldoende aanwijzingen waren, maar die onderzoeksrechter had op dat moment helemaal niets meer te beslissen. Hij had mijn cliënt onmiddellijk moeten vrijlaten omdat de wettelijke termijn van 24 uur verstreken was."

Omdat die eerste beslissing van de onderzoeksrechter nietig is, kon er nadien ook geen aanhoudingsbevel meer volgen, meent meester Rieder.

Het parket-generaal ziet dat anders. "Als een verdachte wordt vrijgelaten, is er niets dat verhindert dat hij later, op grond van nieuwe elementen, toch wordt aangehouden", zei de procureur-generaal. (Belga/EE)

Onze partners