Carl Devos: ‘Het wordt een bijzonder lastige klus voor Bart De Wever’

Bart De Wever © Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De traditionele partijen zijn minder onder de indruk van de overwinning van N-VA dan in 2010. Het wordt voor Bart De Wever dan ook een bijzonder lastige klus, zegt politicoloog Carl Devos.

‘Pyrrusoverwinning’, ‘de buit is nog niet binnen’, ‘dit is het slechtste wat De Wever kon overkomen’,… De teneur van de Vlaamse krantencommentaren op de ochtend na de verkiezingen zijn unaniem: de weg naar een nieuwe regering zal voor N-VA niet op rozen verlopen. Kan N-VA na zijn eclatante overwinning op ‘Gele Zondag’ – één op drie Vlamingen koos voor deze partij- zijn zege verzilveren?

De omschrijving ‘Pyrrusoverwinning’ vindt politicoloog aan de universiteit van Gent, Carl Devos, wat te sterk uitgedrukt. ‘We kunnen niet ontkennen dat de N-VA een sterke overwinning heeft neergezet met een straf resultaat, maar opvallend is wel dat de andere partijen minder onder de indruk zijn van die overwinning dan in 2010. Toen klonk het nog dat ze nooit zonder N-VA in een regering zouden stappen, terwijl iedereen zich nu – met uitzondering van het Vlaams Belang – zich een winnaar voelt’, aldus Devos aan Knack.be.

‘Doe maar, los het op’

‘Het wordt alleszins een bijzonder lastige klus voor Bart De Wever’, aldus de Gentse politicoloog. ‘N-VA kan geen andere kant uit dan die van CD&V en Open VLD, maar CD&V kan wel twee kanten uit, met name samen met N-VA of een klassieke tripartite. Kris Peeters leunt nu achterover en zegt tegen De Wever ‘doe maar, los het maar op’, terwijl hij ook zegt ‘dit is wat wij willen’. De Wever is dan ook terecht bezorgd. Zolang er alternatieven zijn, zoals een regering zonder N-VA, zal CD&V zijn huid duur verkopen. Men heeft gelijk als men zegt ‘verkiezingen winnen is één zaak, regeringen vormen een andere’.’

‘Op federaal niveau zal de N-VA dan weer de PS moeten proberen buiten te houden, want als je het sociaal-economische beleid, zoals de N-VA dat wil, structureel wil verankeren moet je ook hervormingen aan de Belgische staat doorvoeren. Maar aan de andere kant van de taalgrens zal de PS er ook alles aan doen om N-VA van de onderhandelingstafel weg te houden. Ondanks het grote verlies van de PS is zij nog altijd de grootste partij in Franstalig België en is de socialistische familie de grootste politieke familie, wat maakt dat zij aan de knoppen kunnen gaan zitten’, legt Devos uit. ‘Dat maakt dat Bart De Wever misschien wel de leiding kan nemen van een Vlaamse regering, maar wat de federale regering betreft, beslist de koning hier voor een groot stuk over.’

Geen nieuwe wereldrecord

Devos antwoordt resoluut ‘neen’, wanneer hem gevraagd wordt of hij vreest voor een nieuw wereldrecord wat betreft de federale onderhandelingen zoals de 541 dagen uit 2010 die in ons geheugen gegrift staan. ‘De verschillende regeringsvormingen zullen mekaar mogelijk opjagen door er een soort van wedstrijdje van te maken. Ook hebben de partijen lessen getrokken uit de vorige keer en beseffen ze meer dan ooit dat ze het zover niet meer kunnen laten komen als in 2010. Ze zullen daarom sneller tot conclusies komen in bepaalde dossiers.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content