Carl Devos: '26 procent voor N-VA is problematisch'

26/05/10 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

Dat zegt de politicoloog in een reactie op een peiling van TNS/Dimarso.

Volgens politicoloog Carl Devos zou een eventuele monsterscore van N-VA bij de verkiezingen van 13 juni een probleem kunnen vormen voor de regeringsvorming.

'Een regering zonder N-VA zou een huzarenstuk betekenen, omdat er de laatste weken een sfeer van haat is gecreëerd tegen de N-VA.'

Uit een peiling van TNS/Dimarso die begin mei is uitgevoerd, blijkt dat de N-VA een vierde van de stemmen haalt bij de verkiezingen van 13 juni. Daarmee zou ze de grootste partij van Vlaanderen worden.

Carl Devos vindt 26 procent een straf cijfer, maar het belichaamt wel een tendens van de peilingen van de afgelopen weken. Daarnaast is hij verrast door de lage score van Open VLD, die slechts 12 procent haalt. Dat is een daling met zes procent tegenover de verkiezingen van 2007.

'Als de N-VA deze monsterscore haalt, dan zullen de regeringsonderhandelingen bijzonder moeilijk verlopen. De partij heeft immers geen politieke zusterpartij in Wallonië en bovendien hebben een aantal Franstalige partijen hun afkeer tegenover de N-VA al laten merken.'

Een regering vormen zonder de partij zou volgens Carl Devos een huzarenstuk betekenen. Toch neemt hij de peilingen niet al te ernstig, omdat ze slechts een momentopname zijn.

'Ze zijn even betrouwbaar als zeg maar de peilingen van de VRT en De Standaard. Veel kiezers beslissen pas op het laatste moment en voorlopig tasten ze nog een aantal mogelijkheden af', aldus Devos.

Het Vlaams Belang belandt volgens de peiling op 10 procent, wat een daling is met 9 procent tegenover 2007. CD&V zou onder de 20 procent zakken, waarmee ze op één na grootste partij in Vlaanderen wordt. SP.A, Groen! en Lijst Dedecker blijven status quo tegenover de vorige federale verkiezingen in 2007.

De peiling is telefonisch uitgevoerd bij 1000 Vlamingen en heeft een foutenmarge van 2,5 procent.

Tomas Thys

Onze partners