Carl Devlies weerlegt hoge cijfers over zwartwerk

© Reporters

Uit een studie van de Nationale Bank blijkt dat de zwarte economie in ons land ‘slechts’ 3,8 procent van het bbp bedraagt. De studie weerlegt de cijfers van de Oostenrijkse professor Schneider, die uitgaat van 17,9 procent.

De studie van de Nationale Bank, uitgevoerd in opdracht van aftredend staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, Carl Devlies (CD&V), maakt voor het eerst een grondige analyse van de zwarte economie in ons land. Daaruit blijkt dat de zwarte economie 3,8 procent van het bbp bedraagt – en dus geen 17,9 procent zoals de Oostenrijkse professor Friedrich Schneider beweert.

Schneider maakte zijn schatting in opdracht van de OESO. Volgens hem is zwarte economie in België goed voor 61 miljard euro en loopt ons land daardoor 20 à 25 miljard euro aan ontvangsten mis. De studie van de Nationale Bank weerlegt die cijfers. Zij houdt het bij 12,9 miljard, en een minderontvangst van ‘slechts’ 6,4 miljard.

Als dat cijfer klopt, is dat ‘een tegenvaller voor de schatkist’, zegt Devlies. ‘De hoge fraudecijfers worden immers vaak misbruikt als laatste redmiddel om via een doorgedreven strijd tegen de fraude het gat in de begroting te dichten.’

Volgens Devlies hanteert Schneider een zeer ruim begrip van fraude. ‘Ze omvat onder meer belastingontwijking, informele economie en illegale activiteiten zoals valsemunterij, smokkel en prostitutie. Stuk voor stuk zijn dat elementen die geen deel uitmaken van een strikte fraudebestrijding’, zegt Devlies.

De Nationale Bank maakt een simulatie met de cijfers van Schneider. Haar besluit is vernietigend. Devlies: ‘Als de zwarte economie effectief 18 procent of 60 miljard van het bbp zou bedragen, zoals Schneider beweert, zou er een complete ontkoppeling bestaan tussen enerzijds de administratieve, fiscale en statistische bronnen zoals jaarrekeningen, fiscale aangiften, RSZ-aangiften, statistieken voor buitenlandse handel, de betalingsbalans en de gezinsbudgetenquête, en anderzijds de economische realiteit. We zouden niet meer weten waarover we spreken. De Nationale Bank houdt dan ook vast aan de cijfers van de nationale rekeningen.’

Volgens de NBB is de zwarte economie het sterkst ontwikkeld in bedrijfstakken die het grootste deel van hun productie aan particulieren leveren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bouwsector, waar 31,1 procent van de omzet niet wordt aangegeven. Voor de horeca is dat 16,4 procent.

I.V.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content