Carl Decaluwé neemt afscheid van Vlaams parlement

25/01/12 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Vanaf 1 feburari neemt Carl Decaluwé de functie op van provinciegouverneur van West-Vlaanderen.

Carl Decaluwé neemt afscheid van Vlaams parlement

© Belga

In zijn afscheidsrede als Vlaams parlementslid heeft Carl Decaluwé zich verontschuldigd bij iedereen die hij in het verleden zou gekwetst hebben met zijn verbale aanvallen. In zijn toespraak gaf Decaluwé ook een sneer aan de media en nam hij het op voor de geplaagde Open VLD-staatssecretaris Maggie De Block.

Na 16 jaar in het Vlaams parlement wordt Carl Decaluwé vanaf 1 februari gouverneur van West-Vlaanderen. Het was woensdag de laatste plenaire zitting van Decaluwé. De mediaspecialist van de CD&V werd daarom getrakteerd op een huldemoment in het Vlaamse halfrond.

In zijn afscheidsspeech verontschuldigde Decaluwé zich bij vriend en vijand voor zijn soms scherpe verbale uitvallen. "Ik ben vaak in overdrive gegaan. Soms was ik te scherp en pakte ik mensen te hard aan. In het heetst van de strijd vielen er soms zinloze, harde woorden. Mijn temperament speelde mij soms parten. Ik wil mij dan ook bij iedereen verontschuldigen voor de kwetsende woorden tijdens debatten of in gesprekken", klonk het.

VerontschuldigingenDecaluwé verontschuldigde zich ook bij mediaminister Ingrid Lieten (sp.a), met wie hij de afgelopen jaren meermaals in de clinch is gegaan. In zijn speech toonde Decaluwé zich wel bijzonder scherp voor de media. Zo zorgt de druk van de commercie ervoor dat de media bijna enkel nog aandacht hebben voor polarisering, negativisme en spektakel en daarbij de inhoudelijke nuances over het hoofd zien. "De mediawereld kent een bikkelharde competitiestrijd met een opbod van negativisme en daar wringt het schoentje een beetje", aldus Decaluwé.

De CD&V'er nam het daarbij op voor Open VLD-staatssecretaris Maggie De Block. De manier waarop de media haar blijven "schofferen", kan volgens Decaluwé niet door de beugel. "Het is genoeg geweest", klonk het. (Belga/INM)

Onze partners