Cafébaas veroordeeld wegens dood van klant

19/05/10 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

Omdat hij een klant die al dronken was drank bleef geven, kreeg de man vier maanden met uitstel.

De Gentse correctionele rechtbank heeft een voormalige cafébaas veroordeeld die een klant zodanig dronken voerde dat de man nadien stierf.

De 29-jarige uitbater van een café in Nazareth schotelde de 22-jarige klant cocktails voor die hij niets moest betalen als hij ze ad fundum uitdronk.

De jongeman had nochtans aangegeven dat hij wilde stoppen nadat hij in het café al heel wat alcohol had gedronken. De man stikte 's nachts uiteindelijk in zijn braaksel.

Volgens de rechter is er oorzakelijk verband bestaat tussen het overlijden en de drank die de cafébaas serveerde.

Het doen drinken van een persoon tot hij kennelijk dronken is, is strafbaar, aldus de rechter.

Hij veroordeelde de cafébaas tot vier maanden met uitstel en een boete van 275 euro. Volgens de rechter draagt het slachtoffer zelf echter ook een grote verantwoordelijkheid

Reactie Horeca Vlaanderen

In een reactie op het vonnis zegt Horeca Vlaanderen dat de wet op de beteugeling van dronkenschap uit 1939 totaal voorbijgestreefd.

Volgens Luc De Bauw kunnen horeca-ondernemers nooit
inschatten of iemand dronken is.

Volgens Horeca Vlaanderen is het echter uitzonderlijk dat van de wet gebruik wordt gemaakt om horeca-ondernemers te veroordelen.

Maar in de praktijk, bijvoorbeeld bij een ongeval, wordt vaak nagegaan waar de persoon die een ongeval heeft veroorzaakt vandaan komt, aldus De Bauw.

'Dan komt een café wel eens in het vizier. Het is een zwaard van Damocles dat boven het hoofd van de horeca-ondernemers hangt.'

Onze partners