Cafébaas uit Wachtebeke krijgt boete voor overtreding rookverbod

30/10/12 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

De Gentse correctionele rechtbank heeft een 40-jarige cafébaas uit Wachtebeke een boete van 1.650 euro opgelegd omdat hij zijn personeel en klanten liet roken.

Cafébaas uit Wachtebeke krijgt boete voor overtreding rookverbod

© Belga

Bij controles in september en december 2011 werd vastgesteld dat de uitbater van café Towerbridge in Wachtebeke zijn klanten ongestoord liet roken. De uitbater weigerde een minnelijke schikking te betalen, waardoor de zaak voor de rechtbank kwam. De man kwam niet opdagen voor het proces, waardoor de zaak bij verstek werd behandeld.

Uit het onderzoek bleek dat de man het rookverbod probeerde te omzeilen door zijn kroeg om te dopen tot een gebedshuis van de "Enige en Universele Rokerskerk van God". De cafébaas deed een beroep op de godsdienstvrijheid, maar de rechtbank veroordeelde hem tot een boete van 1.650 euro. De man kan nog verzet aantekenen tegen het vonnis.

In tegenstelling tot eerdere berichten moet gezegd worden dat er al meerdere veroordelingen zijn geweest sinds het algemeen rookverbod op 1 juli 2011 van kracht werd. Ook in Gent gaat het niet om de eerste veroordeling, zegt de Gentse persrechter Mieke Dossche. "De Gentse correctionele rechtbank heeft al verschillende keren een caféuitbater veroordeeld voor het niet naleven van het rookverbod. Het gaat om personen die niet ingaan op de vraag om een administratieve boete te betalen, waarna de zaak voor de rechtbank werd gebracht."

'Systematische overtreding'

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu beschouwt deze uitspraak wel als de eerste uitspraak voor "systematische overtreding" van het rookverbod in een café. "De FOD is tevreden met deze uitspraak, die duidelijk aangeeft dat roken in openbare ruimtes voor justitie, net als voor de meerderheid van de bevolking, niet meer aanvaardbaar is", meldt het.

Controleurs van de tabakscontroledienst van de FOD voerden in 2012 tot nu toe al meer dan 6.500 controles uit. Bij 17 procent van de controles werden inbreuken vastgesteld.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) betreurt het feit dat een vijfde van de gecontroleerde cafés het rookverbod in de horeca niet respecteert, maar toont ook begrip voor de uitbaters. "De cafésector wacht nu al meer dan één jaar op een relanceplan, maar dat blijft grotendeels dode letter", aldus het NSZ.

NSZ: 'Nood aan structureel plan'

"Het NSZ hamert nogmaals op de nood aan een structureel plan, met onder meer een verlaging van de btw op eten en drank tot 6 procent, een forfaitaire belasting op de lonen, en soepelere regels voor studenten- en gelegenheidsarbeid", aldus het syndicaat.

Uit onderzoek van het NSZ blijkt dat tussen 1 juli 2011, toen het algemeen rookverbod werd ingevoerd, en 1 juli 2012 het aantal failliete en stopgezette cafés met 38 procent is toegenomen tegenover het jaar daarvoor. "Die toename is voor een groot deel te wijten aan het rookverbod. En cafés die wel overleefden, zagen hun omzet dalen".

Toch is het bewust overtreden van de wet volgens het NSZ geen oplossing. Ten eerste zorgt het voor oneerlijke concurrentie met de vele cafébazen die de rookregels wel respecteren. Bovendien lopen de boetes voor overtredingen ferm op. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners