Busongeval: repatriëring slachtoffers zeker niet vandaag

15/03/12 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De repatriëring van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre gebeurt zeker niet donderdag.

Busongeval: repatriëring slachtoffers zeker niet vandaag

© Belga

De eerste stoffelijke resten van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland zullen pas vrijdagochtend gerepatrieerd worden. In Sion mogen na zonsondergang immers geen vliegtuigen meer opstijgen. De vlucht met de C-130 is dus pas voor vrijdagochtend. Dat laat het kabinet van de eerste
minister weten.

Alle betrokken diensten hopen alle formaliteiten tijdig rond te krijgen, zodat er vrijdag een eerste vlucht met stoffelijke resten naar België kan vertrekken. Dat zegt Wilfried Van Herbruggen, de verantwoordelijke van de Vereniging Openluchtklassen (VOK). In de loop van donderdag zouden nog enkele gewonde Belgische kinderen het ziekenhuis mogen verlaten. Dat heeft de nieuwswebsite 20min.ch gemeld.

Zes kinderen konden woensdagavond reeds het ziekenhuis van Wallis verlaten. Zij hadden enkel lichte verwondingen opgelopen, aldus de website. De ziekenhuizen van Wallis verstrekken later meer informatie.

Ouders kunnen al terug vliegen

De ouders van de gewonde en overleden kinderen brachten een bezoek aan het mortuarium van Sion en hebben de slachtoffers gegroet. "Volgens de huidige planning zouden sommige ouders die dat willen donderdag al terug naar ons land vliegen met een vliegtuig van de Belgische regering. Ook kinderen die daartoe in staat zijn,
zouden mee kunnen", zegt Van Herbruggen. Die informatie moet later nog bevestigd worden.

Internationale criteria

De verantwoordelijke van de VOK beklemtoont dat de dodelijke slachtoffers zeker niet donderdag kunnen overgevlogen worden. "De repatriëring van de doden is een internationaal transport en dat moet voldoen aan een aantal criteria. Zo kunnen de Zwitserse autoriteiten de lichamen pas vrijgeven als onder meer de geboorteaktes of kopies daarvan voorgelegd worden. Er wordt wel dag en nacht gewerkt om dat snel in orde te brengen."

Van Herbruggen hoopt alleszins dat een eerste en mogelijk ook tweede vlucht met de stoffelijke overschotten vrijdag naar België kan vertrekken.

'Ontzettend goede samenwerking diensten'

Hij wijst ook op de ontzettend goede samenwerking ter plaatse van alle betrokken diensten en overheden, zoals Intersoc, de VOK, Defensie, Volksgezondheid, het Rode Kruis en Buitenlandse Zaken en ook de Zwitserse hulpverleners, overheden en politie. (Belga/SD)

BRUSSEL 15/03 (BELGA) = staat
wel nog altijd op het programma.Lees meer over:

Onze partners