Busongeval Ranst: Russische diplomaten weggestuurd van wrak

© Belga
Simon Demeulemeester

Een eerste Russisch toestel met 29 slachtoffers van het busongeval in Ranst aan boord vertrok deze nacht vanuit Zaventem.

Terwijl de eerste slachtoffers van het busongeval in Ranst zijn op weg zijn naar Volgograd in Rusland, is Rusland op zoek naar schuldigen aan het ongeval.

Pavel Astakov, de ‘presidentiële commissaris voor de Rechten van Kinderen’ van Russisch president Vladimir Poetin, heeft een grondig onderzoek bevolen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de krant gaat Poetin meteen op zoek naar een schuldige voor het ongeval. De Russische consul en zijn medewerker die het wrak van de bus wilden onderzoeken, werden weggestuurd door de politie. En ook in de ziekenhuizen waar de slachtoffers liggen, doken Russische staatsambtenaren op.

Astakov wil de “omstandigheden van de organisatie van de reis” onderzoeken, meldt persagentschap Interfax. Asthakov, die in 2009 door toenmalig president en huidig premier Dmitri Medvedev benoemd werd, geniet volgens Het Laatste Nieuws veel aanzien in zijn land. “Als er bij ons een ongeval of ramp gebeurt, zoeken wij ook naar de verantwoordelijke. Maar de Russen zijn daar heel extreem in: er moet en er zál – liefst zo snel mogelijk – een schuldige aangeduid worden”, aldus professor Koen Schoors (UGent).

Eerste slachtoffers naar Rusland

Een eerste Russisch toestel met 29 mensen aan boord vertrok iets voor 02.00 uur vanuit Zaventem. Volgens Poolse media is de Poolse busmaatschappij niet onbesproken.

Het toestel was omstreeks 00.30 uur geland in Zaventem. Aan boord zijn inzittenden van de bus die ongedeerd bleven, en ook enkele lichtgewonden. Een tweede Russisch toestel is ook al aangekomen in België. Aan boord is een medisch team. Het team gaat de slachtoffers ontmoeten die nog steeds zijn gehospitaliseerd en hun artsen, om zo een beeld te krijgen van hun toestand.

Iets na 00.30 uur was het eerste toestel geland dat instond voor de repatriëring van de kinderen die betrokken waren in het busongeval in Ranst. Later is ook een tweede vliegtuig geland, dat is ingericht als mobiel ziekenhuis.

Videoconferentie tussen kinderen in België met ouders in Volgograd

De gewonde tieners die na het busongeval in Ranst in ons land verzorgd worden, zullen via een videoconferentie met hun ouders in Volgograd kunnen spreken. Er wordt een videolink gelegd tussen Brussel en Volgograd. Dat heeft de Russische minister van Noodtoestanden Vladimir Poetsjkov aangekondigd. “We zullen een videobrug inleggen, zodat de gewonde kinderen met hun ouders kunnen praten”, kondigde de minister aan op een bijeenkomst van het Russische regeringscomité.

Zeven gewonde personen – incluis één niet gewond kind dat op zijn ouders wacht – blijven in ziekenhuizen, aldus Sergei Joedin, het hoofd van de Russische taskforce in Brussel. “De artsen van de taskforce en dokters van het Russisch noodcentrum onderzoeken de toestand van de gewonden. De artsen beslissen over de evacuatie naar Rusland, na medische controle”, aldus Joedin.

De 29 Russische gewonden van het busongeval – 25 kinderen en vier volwassenen – die in Volgograd toekwamen met een medisch toestel, krijgen een grondig medisch onderzoek. Veertien personen werden voor bijkomende behandelingen en onderzoek overgebracht naar ziekenhuizen in Volgograd. “We hebben nood aan een duidelijk zicht wie verzorging nodig heeft”, aldus minister Poetsjkov.

De federale en de regionale instanties van Volgograd hebben verder beslist materiële hulp te verlenen aan de getroffen families.

Nog zes gewonden in ziekenhuizen

Er verblijven nog zes gewonden – drie zwaardere gewonden en drie lichtgewonden – in ziekenhuizen na het busongeval zondagochtend op de E34 in Ranst. Dat is vernomen van Wim van der Schoot, de woordvoerder van de gemeente Ranst.

Na de eerste repatriëring, blijven nog drie zwaarder gewonden en drie lichtgewonden in ziekenhuizen in Malle, Herentals, Antwerpen en Lier. Van de groep zijn ook nog twee volwassenen achtergebleven, zij verblijven in het ziekenhuis van Herentals en in een hotel in Antwerpen. “De drie lichtgewonden, die voor 24 uren in observatie geplaatst waren, kunnen maandag het ziekenhuis verlaten. Hun toestand is gestabiliseerd. Er wordt getracht dat ze na de middag, samen met de drie
zwaarder gewonden, naar Rusland kunnen terugkeren”, zo meldde burgemeester Lode Hofmans van Ranst.

Busmaatschappij eerder in opspraak

De Poolse busmaatschappij die betrokken is bij het ongeval in Ranst is niet onbesproken. De firma werd al eerder betrapt op het niet respecteren van rij- en rusttijden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De kranten verwijzen daarvoor naar Poolse nieuwssites. Drie collega’s van de verongelukte chauffeurs, onder wie hun directe chef, werden zelfs heel recent nog door controleurs op de vingers getikt. Het Poolse consulaat in België bevestigde dat. De Russische touroperator, zo schrijft Het Laatste Nieuws, liet al weten dat de twee chauffeurs de rusttijden zeker hadden gerespecteerd en dat het ervaren beroepsmensen waren. Ook was de bus nieuw. Volgens twee begeleiders was de chauffeur nog maar een uur aan zijn shift bezig.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content