Busongeval: kinderen Heverlee hervatten woensdag lessen

20/03/12 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Woensdag hervatten de negen zesdejaars van Heverlee de lessen.

Busongeval: kinderen Heverlee hervatten woensdag lessen

© Belga

Negen kinderen van het zesde leerjaar van de Sint-Lambertusschool in Heverlee kunnen vanaf woensdag opnieuw les volgen. De basisschool heeft twee fulltime leerkrachten aangetrokken om de kinderen dit schooljaar te begeleiden. De kinderen maakten dinsdag kennis met de leerkrachten en met hun nieuwe klaslokaal, zo werd vernomen bij de Leuvense deken Dirk De Gendt.

Het zesde studiejaar telde voor het busongeval 24 kinderen. Zeven kinderen kwamen bij het ongeval om het leven, net als hun meester Frank en de skimonitrice die de reis begeleidde. De acht overige kinderen liggen nog in het ziekenhuis: zeven in het Leuvense UZ Gasthuisberg
en een in een ziekenhuis in Lausanne.

De negen kinderen van de klas die al naar huis konden terugkeren na het busongeval, zijn dinsdagmorgen samen met hun ouders anderhalf uur in de school gebleven, vertelt deken Dirk De Gendt. "Het viel allemaal veel beter mee dan ik verwacht had. De sfeer was positief, alhoewel de ouders zich veel zorgen maken omdat de kinderen meer en meer hun emoties laten zien."

Volgens de Leuvense deken "is het echter aangewezen om nu reeds de lessen te hervatten, want men kan de kinderen immers niet continu alleen thuis laten in de leegheid".

Het nieuwe klaslokaal van het zesde jaar bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping. Ze volgden voorheen les in een klas op de tweede verdieping.

Kinderen in Lausanne konden met ouders praten

De drie in het universitair ziekenhuis van Lausanne verpleegde kinderen hebben met hun ouders kunnen praten, zo heeft het CHUV laten weten. Een "nakende repatriëring" laat zich verhopen.

De drie meisjes waren in een kunstmatige coma gekomen maar zijn daar nu alle drie uit ontwaakt. De twee die dit na een lange tijd het laatste deden hebben een schedelbreuk en meerdere andere breuken. Hun neurologische toestand evolueert gunstig. Het derde patiëntje, dat een letsel aan het ruggenmerg heeft opgelopen, vertoont "bemoedigende tekenen" van herstel via enkele bewegingen van vingers en tenen, aldus het CUV.

Voor het drietal "begint een lange weg van revalidatie". Er worden contacten met België gelegd voor een terugkeer. De Zwitserse minister van Buitenlandse zaken Didier Burkhalter zal de Zwitserse presidente Widmer-Schlumpf vergezellen naar België, zo verluidde in Bern.

Nog geen datum voor reis Zwitserse speurders naar België
Wat betreft het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval, is er nog geen datum vastgelegd voor de afreis van Zwitserse speurders naar België teneinde de kinderen opnieuw te verhoren om meer te weten te komen over de exacte gang van zaken bij het busongeval.

Dit heeft procureur Olivier Elsig van Wallis gezegd.

Volgens de magistraat zullen de onderzoekers wel "vrij snel" vertrekken. Hij voegde eraan toe dat nog niet alle kinderen zijn ondervraagd. Elsig wacht naar eigen zeggen ook de resultaten af van een technisch onderzoek van de tachografen die een soort zwarte doos zijn en waarover alle bussen beschikken. Dat soort schijven laat toe de precieze snelheid vast te stellen.

Ook wordt een technisch onderzoek op de been gebracht om de staat van de bus voor het voertuig vast te stellen, aldus Elsig. Hij zei geen nieuwe elementen te hebben met betrekking tot de piste van de DVD en eender welke andere hypothese.

Herman Van Rompuy bedankt Zwitserse autoriteiten

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft ondertussen de Zwitserse autoriteiten bedankt voor "de hulpverlening en de goede zorgen" die ze verstrekt hebben aan de slachtoffers van het busongeval nabij Sierre. Dat deed hij tijdens een ontmoeting met president Eveline Widmer-Schlumpf in Brussel.

Widmer-Schlumpf zelf zei nogmaals dat Zwitserland diep getroffen is door het ongeval en drukte haar medeleven uit met de families van de slachtoffers
en de hele Belgische bevolking.

De president herhaalde dat ze aanwezig zal zijn op de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers in Lommel. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Burkhalter zal in Leuven de uitvaartplechtigheid bijwonen voor de zeven overleden kinderen van de Sint-Lambertusschool.

De begrafenisplechtigheden zullen rechtstreeks te volgen zijn op televisie en op Knack.be. (Belga/SD)

Onze partners