Busbegeleider dood na agressie: dader opgepakt

07/04/12 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

In Brussel is een medewerker van de MIVB overleden aan zijn verwondingen, nadat hij werd aangevallen toen hij vaststellingen deed van een verkeersongeval. De dader is opgepakt.

De MIVB-medewerker die werd aangevallen in Brussel is bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt het parket van Brussel. De man was hersendood en is in de loop van de ochtend overleden.

Dader opgepakt

De vermoedelijke dader is opgepakt in het Brusselse. Dat meldt de Brusselse procureur des konings Bruno Bulthé. Volgens de procureur is er vermoedelijk slechts één persoon die de medewerker heeft geslagen. Eerder was er sprake van twee daders.

Betrokkenen ondervraagd

"Alle betrokkenen worden momenteel ondervraagd", aldus Bulthé. Het slachtoffer werd ter plaatse geroepen om foto's te maken van het ongeval waarbij een bus en een wagen betrokken waren. De procureur gaf aan "dit soort gratuit geweld" niet meer te tolereren.

De MIVB heeft besloten om het tram-, bus- en metroverkeer voor onbepaalde tijd op te schorten. "Na de dramatische aanval tegen een van onze medewerkers deze ochtend op het bovengrondse net, heeft de MIVB-directie beslist alle tram-, bus- en metroverkeer op te schorten", zegt woordvoerster Françoise Ledune.

Preventie

De vakbonden reageren geschokt op de agressie. "De mensen zijn in shock. Er moet meer politie in de stad aanwezig zijn. En er is meer preventie nodig", zegt Dario Coppens van de socialistische vakbond.

Het personeel van de MIVB wil niet aan de slag voor dinsdag. Dat was te horen op de hoofdzetel van de vervoersmaatschappij, waar een honderdtal werknemers zich hebben verzameld.

Geen bussen tot dinsdag

"De directie van de MIVB deelt de verontwaardiging en het verdriet van het personeel", verklaarde directeur-generaal ad interim Kris Lauwers aan de personeelsleden die hun ongenoegen kenbaar maakten.

"Wat er is gebeurd overtreft alles wat we hiervoor hebben meegemaakt", zei hij. "En we hebben al veel meegemaakt. De onveiligheid stijgt elk jaar. Vandaag is een collega om het leven gekomen terwijl hij gewoon zijn job deed. We weten niet wat te beloven, garanderen of eisen, maar we hebben nood aan een verandering ten gronde."

Het personeel eist extra veiligheidsmaatregelen. Er zal zeker het hele paasweekend niet meer gewerkt worden.

Op het Redersplein kwam een bus van de MIVB in aanrijding met een auto. De MIVB stuurde een medewerker ter plaatse, onder meer om foto's te nemen. Hij werd aangevallen door twee vrienden van de bestuurder van de wagen, die intussen naar het ziekenhuis was gebracht.

De busbegeleider was van allochtone afkomst 59 en werkte hij al 30 jaar voor de MIVB. Volgend jaar zou hij met pensioen gegaan zijn. Hij had 2 kinderen, die ook allebei voor de MIVB werken.

Shock

De buschauffeur bleef ongedeerd en heeft de vechtpartij niet gezien. Hij werd wel even naar het ziekenhuis gebracht omdat hij in shock verkeerde. (Belga/EE)

Onze partners