Burn-out bij artsen: administratieve druk grote boosdoener

21/04/17 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

De Artsenkrant stelde de vraag naar de belangrijkste oorzaak van burn-out aan 1.800 Belgische artsen. Een toenemende administratieve druk staat met 70,4% met stip op één, gevolgd door de combinatie werk-privéleven (63,4%).

Burn-out bij artsen: administratieve druk grote boosdoener

© Artsenkrant

Voor de vrouwelijke artsen blijkt dit een moeilijkere combinatie dan voor de mannelijke collega's (70,8% tegenover 58,3%), en oorzaak nummer 1 boven de administratieve druk, zo blijkt uit een rondvraag van De Artsenkrant. Idem voor de jongere artsen (30-49 jaar), voor 50+ers is de administratieve druk de belangrijkste oorzaak van burn-out.

Een te hoge workload (62,1%) vult de top drie van belangrijkste oorzaken volgens artsen aan. Vooral de jonge artsen (< 30) gaan hier gebukt onder (83,3%).

Bij huisartsen in een groepspraktijk scoren de combinatie werk-privé en te hoge workload hoger als belangrijkste oorzaak van burn-out dan bij solohuisartsen. Opvallend, aangezien veel huisartsen voor een groepspraktijk kiezen omdat er meer mogelijkheden zijn om de werkuren en - belasting aan te passen aan de individuele noden.

Eerder bleek dat burn-out ook voorkomt bij huisartsen in opleiding (haio's). Voor sommigen onder hen vijf voor twaalf, zo wijst een masterproef bij 131 Vlaamse haio's uit. Zo'n 8,5% kampt met burn-out, 13,7% zegt zich zelfs depressief te voelen.

Vorig jaar schreef dokter Paul Beke voor De Artsenkrant een opiniestuk waarin hij het belang van de preventie en van het vroeg detecteren van een probleem benadrukte. 'Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.'

Onze partners