Burgemeesters krijgen opstapvergoeding (na rel rond Gatz)

© Belga

De Vlaamse regering wil een uittredingsvergoeding voor burgemeesters en schepenen invoeren. Na de rel rond de opstapvergoeding van 300.000 euro voor parlementslid Sven Gatz, valt de beslissing op zijn minst ongelukkig.

De uittredingvergoeding van 300.000 euro voor Sven Gatz (Open VLD), die zelf het parlement verliet, beheerste bijna een week het politieke nieuws. Temidden van een storm van verontwaardiging, besliste Gatz zelf afstand te doen van de vergoeding.

Hervormen

In alle politieke partijen gingen stemmen op dat initiatieven nodig zijn om de opzegvergoeding opnieuw te bekijken. Nadat Sven Gatz afstand deed van zijn vergoeding, verklaarden de Vlaamse partijen gisteren dat ze niet alleen de opstapvergoedingen, maar ook de pensioenen van politici willen hervormen.

In het spoor van deze discussie blijkt nu dat het Vlaams parlement een opstapvergoeding voor burgemeesters en schepenen voorbereidt. Zo breiden de discussies over

uittredingsvergoedingen voor politici zich uit naar het lokale niveau.

Minder riant

Het witboek over de interne Vlaamse staatshervorming, dat de

Vlaamse regering eerder dit jaar goedkeurde, maakt melding van de nieuwe vergoedingen, zo schrijft De Standaard. De vergoeding voor burgemeesters en schepenen worden wel een stuk minder riant dan die van 300.000 euro die Sven Gatz finaal aan zich liet voorbijgaan. Zo gaat het per gepresteerd jaar om een vergoeding van één maand, klinkt het, met een maximum van twaalf maanden.

Sociale bescherming

“Je moet dit zien als een soort sociale bescherming”, zegt Luc

Martens, de voorzitter van de Vereniging voor Steden en Gemeenten. “Burgemeesters en schepenen zijn zelfstandigen. Zij hebben na hun mandaat dus geen recht op een werkloosheidsuitkering.”

Cumulerende politici

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois blijft achter de beslissing over de uittredingsvergoedingen staan. Volgens hem moeten de vergoedingen ervoor zorgen dat het beroep niet alleen

interessant is voor cumulerende politici of mensen uit overheidsdiensten en vrije beroepen. Zij hebben na hun mandaat wel een terugvalpositie. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content