Burgemeester Vincent Van Quickenborne verlaat federale regering

17/09/12 om 21:59 - Bijgewerkt om 21:59

Als Open VLD in Kortrijk straks de burgemeester mag leveren, dan verlaat vicepremier Vincent Van Quickenborne de regering-Di Rupo.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne verlaat federale regering

© Belga

Tijdens een kopstukkendebat in Kortrijk gaf Van Quickenborne voor het eerst aan dat hij kandidaat-burgemeester is. Tot nog toe kreeg hij vaak het verwijt dat hij wel lijsttrekker is, maar geen lokaal bestuursmandaat zou opnemen zolang hij deel uitmaakte van de federale regering.

Of Open VLD in Kortrijk ook daadwerkelijk de macht zal grijpen, is maar zeer de vraag. De huidige coalitiepartner CD&V van burgemeester Stefaan De Clerck is er sinds mensenheugenis aan de macht en bezet momenteel 18 van de 41 zetels in de gemeenteraad. Open VLD behaalde er zes jaar geleden 9.

Als het Van Quickenborne menens is met zijn kandidatuur, dan zal hij ofwel een grote sprong voorwaarts moeten maken en meer zetels behalen dan CD&V én N-VA, ofwel moet Open VLD een coalitie aangaan met alleen maar partijen die kleiner zijn of die hem het burgemeesterschap gunnen.

'Dit is geen gewonnen match', zegt Van Quickenborne. 'Maar als de Kortrijkzaan dat wil, kies ik op 1 januari 2013 voluit voor de stad. Tot dan zal ik tot de laatste dag, de laatste minuut van 2012 mijn werk als vicepremier voortzetten.'

Hannes Cattebeke

Onze partners