Burgemeester Landen wilde 'geweldloze oplossing' voor zigeuners

17/07/14 om 03:19 - Bijgewerkt om 03:19

Burgemeester van Landen Gino Debroux (SP.A) vindt dat hij niet in de fout is gegaan door de zigeuners in zijn gemeente weg te jagen met loeiharde muziek. "Alle andere mogelijkheden waren uitgeput."

Burgemeester Landen wilde 'geweldloze oplossing' voor zigeuners

De burgemeester van Landen, Gino Deborux (SP.A). © BELGA

Debroux verdedigde zijn aanpak in het VRT-programma Terzake. Daar verklaarde hij dat hij geen geweld wilde gebruiken tegen de zigeuners. Hij wilde "op een geweldloze manier het conflict oplossen."

En dus liet hij de ondertussen beroemde DJ Jos aanrukken met zijn uit de kluiten gewassen geluidsinstallatie, om de zigeuners met luide muziek op andere gedachten te brengen. Let wel, dat gebeurde volgens de burgemeester "binnen de geluidsnormen."

Statement

"We zijn in een situatie beland waarin er geen oplossing meer mogelijk was", zei Debroux in Terzake. "Er was geen gesprek meer mogelijk en het was toch wel nodig dat we tot een oplossing kwamen. Alle mogelijkheden waren uitgeput. De enige manier die er was, was geweld gebruiken: de politie in groten getale laten oprukken, takelwagens sturen. Dat is niet mijn manier van werken."

Dat het gebruik van luide muziek ordinair pestwerk is, daar wilde Debroux niet van horen. "Ik denk dat we een statement wilden maken waarmee ervoor gezorgd werd dat er terug aan de onderhandelingstafel kon gezeten worden."

Ondertussen is overeengekomen dat de zigeuners donderdag zullen opkrassen. Naar verluidt zullen ze naar Lommel verhuizen.

"Ik denk dat die muziek inderdaad wel een rol gespeeld heeft, want we zijn opnieuw aan tafel kunnen gaan zitten", zei Debroux. "De media-aandacht heeft daar ook toe bijgedragen. We zijn tot een oplossing gekomen en dat was de bedoeling."

Overlast

Debroux zei dat de zigeuners hun afspraken met de eigenaar van het terrein waar ze stonden niet waren nagekomen. Ze zouden eerst dinsdag vertrekken, maar deden dat niet, voerde hij aan. Oorspronkelijk waren ze met veertien caravans komen aanzetten, maar dat werden er dertig, zodat er plots 150 mensen op het terrein kampeerden.

Er was ook behoorlijk wat overlast, zei Debroux. "Het terrein werd vervuild. De eigenaar begon ongerust te worden: gaat dit nog opgeruimd worden?"

Tobback aan de gsm

Volgens Debroux moet er een bredere oplossing komen voor de zigeuners. Die moet "op hoger niveau" worden uitgedokterd, zei hij.

Nadat zijn gemeente werd overspoeld door journalisten en zijn maatregel voor een storm van protest - en ook aanmoedigingen - zorgde op de sociale media, kreeg de burgemeester herhaaldelijk te horen van dat hogere niveau, in casu SP.A-voorzitter Bruno Tobback die aan de gsm hing.

Debroux: "Hij heeft te kennen gegeven: 'De manier die je hanteert, het gebruik van die muziek, vind ik geen goeie oplossing, maar ik begrijp die situatie. Ik vind dat er een onderhandelede oplossing moet komen.' En die is er uiteindelijk ook gekomen."

Lees meer over:

Onze partners