Burgemeester Hasselt verbiedt bijeenkomst moslimextremisten

16/02/12 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:14

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) verbiedt de bijeenkomst van een extremistische moslimorganisatie op het grondgebied van de stad.

De bijeenkomst van een radicale islamitische beweging op 4 maart in de Hasseltse deelgemeente Godsheide, mag niet plaatsvinden. Dat heeft de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, beslist op advies van de politie en van Binnenlandse Zaken.

Hizb ut Tahrir

Er was enige ophef ontstaan toen uitlekte dat de extremistische moslimorganisatie Hizb ut Tahrir op 4 maart een conferentie wil organiseren in de parochiezaal van het gehucht Godsheide in Hasselt. De beweging, die als doel heeft alle moslimlanden te verenigen tot één moslimstaat, telt miljoenen leden en is in landen als Duitsland bij wet verboden.

Negationisme

Op basis van het politionele onderzoek, een advies van de politie en na contact met Binnenlandse Zaken, heeft de Hasseltse burgemeester beslist om de bijeenkomst te verbieden. "Ik heb hiertoe besloten op basis van de wet van 23 maart 1995, tegen het negationisme", zegt Hilde Claes. "Er zijn ook tegenstrijdigheden met de antirascismewetgeving. Hiermee kunnen we de openbare veiligheid niet garanderen, wat voldoende grondslag biedt voor het verbieden van deze bijeenkomst."

Veiligheid

De burgemeester merkt nog op dat de Hasseltse moskeeverenigingen niets wisten van de bijeenkomst en zich bovendien uitdrukkelijk wensen te distantiëren van de extremistische beweging.

"De veiligheid van onze inwoners staat bij elke beslissing die ik neem, voorop", aldus nog Claes. "Daarom is de beslissing voor mij helder: ik verbied deze bijeenkomst. Ik ben voorstander van het

democratische gedachtegoed en veroordeel elke vorm van extremisme." (Belga/EE)

Onze partners