Bungeneers vernedert Turtelboom: tactiek van de verschroeide aarde

02/07/12 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Terwijl de gedumpte schepen Luc Bungeneers in Antwerpen kritiek krijgt omdat hij massaal mensen mobiliseerde om de Open VLD-kieslijst af te keuren, moet Annemie Turtelboom de vernedering doorslikken.

Bungeneers vernedert Turtelboom: tactiek van de verschroeide aarde

© Belga

'Eén man wil in zijn politieke doodstrijd de hele partij kapotmaken.' Zo reageerde minister van Justitie Annemie Turtelboom op het feit dat de Open VLD-leden in Antwerpen de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen afkeurde. Dat gebeurde nadat de gedumpte schepen Luc Bungeneers in zijn district Merksem massaal mensen mobiliseerde om tegen de lijst te stemmen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom is voor Open VLD in Antwerpen kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze stelde mee de lijst samen en weigerde schepen van Financiën Luc Bungeneers op de tweede plaats te zetten. Die plaats gaat naar Eddy Baelemans, korpschef van de politie van Antwerpen. Bungeneers mocht lijstduwer worden.

Bungeneers onderschat

De schepen van Financiën, die van zichzelf vindt dat hij goed gewerkt heeft, gaat hier absoluut niet mee akkoord. Hij vreest dat hij niet herkozen wordt. Bungeneers mobiliseerde zijn achterban om tegen de lijst te stemmen. Dat leidde tot een absolute vernedering voor Annemie Turtelboom, die Bungeneers duidelijk onderschat heeft.

Van de 9 disctricten in Antwerpen keurde enkel het district Merksem de lijst af, maar dat was meteen voldoende om een meerderheid van neen-stemmers te halen. Luc Bungeneers wist in Merksem 178 mensen te mobiliseren terwijl de rest van de partij geen enkele moeite deed om mensen te overtuigen om te stemmen. In het grootste district, Antwerpen, brachten niet meer dan 60 mensen hun stem uit. Uiteindelijk stemden 197 mensen tegen de lijst met Turtelboom als lijsttrekker en 193 voor.

Het is niet de eerste keer dat Bungeneers deze truc toepast. Twaalf jaar geleden wist hij zoveel leden te mobiliseren dat hij in de plaats van zakenman Christian Leysen schepen werd.

Het Laatste Nieuws: 'Bungeneers wil partij met hem meesleuren in de afgrond'

'Annemie Turtelboom was een gewaarschuwde vrouw en is niettemin zijn prooi geworden,' schrijft Luc Van der Kelen in zijn commentaarstuk voor Het Laatste Nieuws. 'Daarmee weet de minister waar ze voor staat: een tegenstander bij wie Fernand Koekelberg een broekventje lijkt en de magistratuur een club goedmenende vrienden.'

Volgens Van de Kelen gebruikt Bungeneers de tactiek van de verschroeide aarde. 'Alles op zijn weg verbranden en zijn partij met hem meesleuren in de afgrond, als een soort wraakoefening. Eén lokale schepen, in Brussel een nobody, sterker dan de voorzitter, een minister, parlementsleden, de politiebaas, de nieuwe dynamiek. Het is de ultieme vernedering.'

De Morgen: Dit heeft niet te maken met basisdemocratie, wel met rancune 'Wat Luc Bungeneers deed, heeft met basisdemocratie niets te maken, wel met rancune,' schrijft Steven Samyn in het Standpunt van De Morgen. 'Bungeneers heeft tot zijn eigen grote tevredenheid een veldslag gewonnen. Maar de oorlog zal hij deze keer niet winnen. Alleen zal zijn val de volgende weken met nog heel wat moddergooien gepaard gaan. Voor sommige verkozenen is dat ook een politiek project.'

Woordvoerder Turtelboom: 'Wij buigen niet voor Bungeneers' Volgende zaterdag organiseert Open VLD een tweede stemronde. Turtelboom is van plan om exact dezelfde lijst in te dienen. 'We buigen niet voor Bungeneers,' zegt Margaux Donckier, de woordvoerder van Turtelboom in Het Laatste Nieuws. 'Hij gedraagt zich als een Calimero die er een tweestrijd met Turtelboom van wil maken. Er zijn mensen uit Neeroeteren en Overijse die in Merksem een lidkaart kochten, puur om door Bungeneers als robotten te worden uitgespeeld.'

Gazet Van Antwerpen: Turtelboom had zichzelf deze afgang kunnen besparen 'Het is onbegrijpelijk dat Annemie Turtelboom en haar omgeving niet meer hebben gedaan om genoeg ja-stemmen te verzamelen, 'schrijft Lex Molenaar in Gazet Van Antwerpen. 'Zo had ze zichzelf en haar ploeg deze afgang en het bijbehorende gezichtsverlies kunnen besparen. Turtelboom zegt dat ze voor de tweede ronde niet extra gaat mobiliseren, maar aangezien ze niet van gisteren is, gaat ze dat natuurlijk wel doen. In ieder geval zou een tweede afwijzing van de lijst een tweede en nog grotere afgang zijn. Dat zal dus niet gebeuren.' (EE)

Onze partners