Bungeneers geeft Turtelboom én De Croo een veeg uit de pan

De Antwerpse liberalen slikken niet zomaar alles wat hen door de partijleiding in Brussel wordt opgelegd. Dat zegt Knack-redacteur Patrick Martens nadat de Open VLD-leden in Antwerpen neen zegden tegen de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In Antwerpen hebben de leden van de Open VLD de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen verworpen. Het district Merksem van de ontevreden schepen Luc Bungeneers heeft de lijst geblokkeerd nadat Bungeneers neen-stemmers mobiliseerde. Bungeneers pikte het niet dat hij de tweede plaats op de lijst moest afstaan aan de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans.

Drie vragen aan Knack-redacteur Patrick Martens.

Wat zijn hiervan de gevolgen voor Open VLD Antwerpen en voor lijsttrekker Annemie Turtelboom?

Dit is niet alleen een politieke blaam voor de Open VLD in Antwerpen en lijsttrekster Annemie Turbelboom. Ook Alexander De Croo, die als partijvoorzitter zwaar heeft ingezet op een vernieuwing bij de Antwerpse liberalen, krijgt hiermee een veeg uit de pan.

Maar dat Luc Bungeneers geen politiek doetje is, hadden ze kunnen weten. In 2000 stak hij toenmalig kopstuk Christian Leysen van de Antwerpse liberalen bij een ledenstemming al de loef af voor een schepenambt. En ook deze keer heeft hij eigenlijk niet meer gedaan dan de regels van de ledendemocratie, die destijds als uitvloeisel van de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt bij de Open VLD werden ingevoerd, naar zijn hand gezet.

Allicht dachten Turtelboom en de Antwerpse Open VLD-voorzitter Alex Polis dat ze het varkentje van de lijstvorming wel snel zouden kunnen wassen. Dat is dan even ferm tegengevallen. Dat in allle Antwerpse districten samen amper 390 leden kwamen opdagen voor de stemming over een kandidatenlijst met onder anderen de voormalige politiechef Eddy Baelemens op de tweede plaats, is ook niet meteen iets om over naar huis te schrijven. Het zorgt in de beeldvorming op zijn minst voor een terugslag in de vernieuwingsoperatie bij de Open VLD in Antwerpen.

Wat hoopt Bungeneers hiermee te winnen?

Bungeneers, die in een ver verleden eerst nog bij de toenmalige CVP actief was, zal eind dit jaar twaalf jaar als schepen van Financiën in Antwerpen op de teller hebben. In Antwerpen zijn er weinigen die betwisten dat hij zijn werk voor de stadskas goed gedaan heeft. Hij kan ook niet meteen verdacht worden van een gebrek aan partijloyauteit. Op dat vlak heeft Ludo Van Campenhout alleszins een heel ander parcours gelopen, eerst in het dossier van de Oosterweelverbinding en nadien door over te stappen naar de N-VA van Bart De Wever.

Dat Bungeneers voor zijn werk in de afgelopen jaren toch nog op enige waardering van Turtelboom en co. rekende, is niet helemaal onlogisch. Anderzijs zal ook hij wel beseft hebben dat de Open VLD in Antwerpen met hem niet meteen de electorale hoofdvogel in huis had en dat het tijd was voor andere en nieuwe mensen. Na zijn afwijzing van een plaats als lijstduwer, zal hij bovendien geweten hebben dat het politiek voor hem in Antwerpen einde rit is.

Dat er met zijn ledenmobilisatie in Merksem – van de 197 neen-stemmen kwamen er 175 uit dat district, sprake is geweest van een rancuneuze actie valt moeilijk te ontkennen. Tegelijk wijst het resultaat erop dat de oudere garde bij de Antwerpse liberalen niet zomaar alles slikt wat hen van buitenaf door de partijleiding in Brussel wordt opgelegd. Ook dat is niet voor het eerst gebeurd.

Volgend weekend is er een tweede ronde. Wordt de lijst dan alsnog goedgekeurd?

Een ezel stoot zich normaal gezien geen tweede keer aan dezelfde steen. Turtelboom, Polis en andere verantwoordelijken bij de Antwerpse Open VLD zullen hun les gehad hebben en nieuw gezichtsverlies proberen te vermijden. Als 14 oktober voor de Antwerpse liberalen de ommekeer moet inluiden en als ze nadien nog een rol van betekenis in de grootste stad van Vlaanderen willen blijven spelen, hebben ze geen andere keuze. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content