Buitenlandse media: ‘België, het verscheurde land’

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) © Belga

De buitenlandse media stellen België de dag na de verkiezingen voor als een verscheurd land. ‘In België dreigt een nieuw wereldrecord kabinetten formeren.’

De Frankfurter Allgemeine Zeitug: ‘Een land in twee kampen’

De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft een artikel aan onze verkiezingen gewijd, met als titel “Een land in twee kampen”. “541 dagen duurde het na de parlementsverkiezingen van 2010 voor er in België in december 2011 een nieuwe regering aan de slag kon gaan. In de jongste verkiezingsstrijd verklaarden politici aan beide kanten van de taalgrens dat ze die fase van politieke onzekerheid, die gepaard ging met een sterk stijgende rente op de obligaties, niet wilden herhalen. Maar toen de resultaten uit de stemlokalen binnendruppelden, werd duidelijk dat ook de komende regeringsvorming allesbehalve probleemloos zullen verlopen”, schrijft het Duitse dagblad.

Nrc.nl: ‘Slopende formatie’

Op de Nederlandse nieuwssite nrc.nl waarschuwt ook België-correspondent Tijn Sadée voor een “slopende” formatie. “De Wever wil flink in het sociaal stelsel snijden, Di Rupo wil het zoveel mogelijk behouden. Als De Wever in een ‘simpel’ land had geleefd, was België totaal op de schop gegaan. Maar daar is geen sprake van. België is een heel ingewikkeld land met drie gebieden en daar kun je niet zomaar dingen veranderen. De Wever zal een hoop water bij de wijn moeten doen.”

Algemeen Dagblad: ‘Nieuw wereldrecord dreigt’

“In België dreigt een nieuwe wereldrecord ‘kabinetten formeren’, nu de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de grote winnaar is geworden van de federale verkiezingen”, zo staat dan weer in het Algemeen Dagblad. “Vrijwel niemand staat te springen om samen te werken met de partij die streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen.”

Washington Post: ‘Wereldberoemd om lange regeringsonderhandelingen’

“België maakt zich op voor lange regeringsonderhandelingen, iets waar het koninkrijk intussen voor bekend staat”, schrijft de Amerikaanse krant Washington Post. “Het duurde vier jaar geleden 541 dagen om een regering te vormen met N-VA in de oppositie. De wereld en de financiële markten keken verwonderd en zenuwachtig toe terwijl de partijen kibbelden over constitutionele veranderingen om Vlaanderen meer autonomie te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content