Buitenlanders in België niet happig om te stemmen

26/07/12 om 05:40 - Bijgewerkt om 05:40

De buitenlanders in ons land staan niet te springen om gebruik te maken van hun gemeentelijk stemrecht. Maar heel weinig van hen hebben zich ingeschreven voor de verkiezingen van oktober.

Hooguit 15 procent van de Europese buitenlanders en 8 procent van de niet-Europeanen hebben zich al ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Europese buitenlanders hebben sinds 2000 stemrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet-Europeanen die minstens vijf jaar in België wonen, hebben dat eveneens sinds 2004. Maar de interesse daarvoor is bijzonder mager.

Deadline wenkt

Uit de jongste statistieken van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken blijkt dat op 21 juli slechts 102.909 buitenlanders zich hadden ingeschreven om te gaan stemmen. Het potentieel ligt meer dan zes keer hoger.

Veel tijd om zich aan te melden is er niet meer, want de inschrijvingsperiode loopt af op 31 juli.

Meer buitenlanders stemmen in Wallonië

Zonder een inhaalbeweging zakt de deelname van buitenlanders onder het niveau van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Toen schreven 20,94 procent van de Europese buitenlanders en 15,71 procent van de niet-Europeanen zich in.

Regionaal zijn de verschillen groot. In Vlaanderen is de interesse beperkt (respectievelijk 11,64% en 6,45%), in Wallonië liggen de cijfers dubbel zo hoog (24,63% en 12,60%). In het zuidelijke landsdeel wordt meer campagne gevoerd om buitenlandse kiezers te sensibiliseren. (Belga/TV)

Onze partners