'Budgettair lijk van regering-Di Rupo': 'Nooit bedoeling om Defensie te laten opdraaien'

07/12/15 om 07:58 - Bijgewerkt om 20:47

Het is nooit de bedoeling geweest om Defensie te laten opdraaien voor het nieuwe kantoor van de NATO, aldus het kabinet van Defensie. Bij N-VA spreekt men van 'een budgettair lijk' dat uit de kast van de regering-Di Rupo valt.

'Budgettair lijk van regering-Di Rupo': 'Nooit bedoeling om Defensie te laten opdraaien'

© belga

Het is nooit de bedoeling geweest om Defensie te laten opdraaien voor het nieuwe kantoor van NCIA, het NATO Communications and Information Agency, in Casteau nabij Bergen. Dat valt te horen binnen de federale regering en bevestigt men op het kabinet-Defensie, na een artikel over de kwestie in Het Laatste Nieuws en De Morgen. N-VA spreekt van 'een budgettair lijk' dat uit de kast van de regering-Di Rupo valt.

De regering-Di Rupo gaf daags na het ontbinden van het parlement vorig jaar nog groen licht voor nieuwe Navo-gebouwen in Casteau. Het gedeelte bestemd voor het nieuwe hoofdkwartier van het centrale commando van de militaire Navo-troepen (SHAPE) wordt betaald door de Navo, maar het gedeelte voor het NATO Communications and Information Agency - dat werkt rond cyber security - is voor rekening van ons land.

Het Laatste Nieuws onderstreepte dat defensieminister Steven Vandeput (N-VA) niet van plan is dat uit zijn eigen budget te betalen. "Dit dossier hoort toe aan de kanselarij van de premier. Er zijn beslissingen en keuzes gemaakt door de regering-Di Rupo die voor problemen zorgen", zo citeerde de krant uitspraken van Vandeput tijdens een recente Kamercommissie.

Het is echter nooit de bedoeling geweest om de rekening uit het defensiebudget te betalen, luidt het maandag in regeringskringen. Iets wat men bevestigt op het kabinet-Vandeput. De minister heeft in commissie simpelweg herhaald dat het dossier toehoort aan de kanselarij, zo valt te horen.

Concreet is het beheer en de opvolging van de projecten in handen van Defensie, omdat het leger op dat vlak over heel wat ervaring en expertise beschikt. De kanselarij van de premier staat echter in voor het kostenplaatje, zo is ook bepaald in een protocol dat werd afgesloten tussen beide departementen. Het klopt wel dat de vorige regering de beslissing destijds nog niet "gebudgetteerd" had. "

Dit heeft geen grote impact op het budget van Defensie, maar het is duidelijk dat iemand zal moeten betalen voor wat de regering-Di Rupo beloofd heeft", zei minister Vandeput daarover op 25 november nog in de bevoegde Kamercommissie.

Partijgenote Karolien Grosemans greep het dossier eerder al aan om uit te halen naar de PS. "Ik meen dat het NCIA een cadeau van de PS was, een cadeau van de heer Di Rupo, waar u ook niet meteen heel blij mee was", zei ze diezelfde commissiezitting nog.

'Budgettair lijk van regering-Di Rupo valt uit de kast'

In De Morgen zei ze vandaag dat er een lijk van de regering van Elio Di Rupo uit de kast gevallen met de goedkeuring van een nieuw NAVO-gebouw in Casteau nabij Bergen, zonder daar centen tegenover te plaatsen.

Bergen is de stad waar Di Rupo burgemeester is. Volgens Grosemans is de gekozen site dan ook niet toevallig. 'Het is daar goed voor 450 bijkomende laaggeschoolde jobs, zoals bewakingsagenten.'. (Belga/TE/SD)

Onze partners