Budget 2014 voor sociale woonleningen nu al op

12/03/14 om 07:49 - Bijgewerkt om 07:49

Het budget voor sociale leningen voor 2014 is na enkele maanden al zo goed als op. 'Door de crisis kennen banken steeds moeilijker een lening toe', reageert het kabinet van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

Budget 2014 voor sociale woonleningen nu al op

© Reuters

Het geld voor sociale woonleningen voor dit jaar is na amper een paar maanden al zo goed als op. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil extra geld, maar N-VA-minister van Begroting Philippe Muyters vraagt een audit. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Vorig jaar haalden het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), de twee instellingen die de goedkope leningen verstrekken, nipt de herfst. Nu halen ze amper de lente. Vorig jaar werd beslist het budget voor dit jaar op te trekken van 700 naar 814 miljoen euro. Maar het aantal aanvragen blijft stijgen.

Philippe Muyters: 'Niet zomaar blanco cheque uitschrijven'

Op het kabinet-Van den Bossche verwijzen ze naar de economische crisis: De banken doen almaar moeilijker om een lening toe te kennen. De voorwaarden voor een sociale woonlening zijn dan ook een stuk gunstiger dan op de privémarkt. Niet enkel liggen de tarieven veel lager, het is ook mogelijk om voor het volle pond te lenen. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem van oppositiepartij Open VLD vindt dat er dringend meer geld moet komen.

Ook minister Van den Bossche vindt dat begrotingsminister Muyters extra geld moet vrijmaken. Die laatste is daar niet happig op. "Wij gaan niet zomaar een blanco cheque uitschrijven. Het zou een beter idee zijn om een deftige audit te houden van de manier waarop het Vlaams Woningfonds werkt". (Belga/AVE)

Onze partners