'Btw-vrijstelling voor rusthuizen staat op de helling'

26/05/15 om 05:27 - Bijgewerkt om 05:27

De kans is groot dat bewoners van woonzorgcentra, serviceflats en assistentiewoningen binnenkort btw moeten betalen op minstens een deel van hun factuur. Na een klacht van een Waals rusthuis buigt het Europees Hof van Justitie zich over onze btw-vrijstelling voor de ouderenzorg.

'Btw-vrijstelling voor rusthuizen staat op de helling'

© iStock

Dat schrijft De Tijd.

Bewoners hoeven vandaag geen btw te betalen op de verblijfskosten en de supplementen van rusthuizen en serviceflats. Maar op basis van eerdere uitspraken van het Europees Hof valt volgens Danny Stas van het advocatenkantoor Laga te verwachten dat die btw-vrijstelling deels of zelfs compleet wordt geschrapt.

Restaurant en was

In eerste instantie komen de supplementen en de extra diensten in het vizier. Het gaat onder meer over de kosten voor het restaurant, de kapperszaak of de wasserij. Voor maaltijden zou dan bijvoorbeeld 12 procent btw moeten aangerekend worden.

Maar Stas acht het mogelijk dat ook op de basisdiensten van het rusthuis btw moet worden betaald, 6 procent voor verblijf bijvoorbeeld.

De zaak over de btw-vrijstelling wordt volgende week door het Europees Hof van Justitie besproken. Een uitspraak wordt in de tweede helft van het jaar verwacht.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners