'Btw-verlaging in horeca heeft niet de beloofde 6.000 nieuwe banen opgeleverd'

13/10/11 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

De verlaging van de btw in de horeca, die door de sector gevraagd werd en door de regering toegekend in november 2009, heeft niet geleid tot de creatie van de beloofde 6.000 banen.

Dat zegt econoom Philippe Defeyt van het Institut pour un Développement Durable (instituut voor duurzame ontwikkeling, IDD). Hij krijgt repliek van Thierry Neyens, voorzitter van de federatie HO.RE.CA Wallonië: "De doelstelling is misschien niet bereikt, maar het behoud van de werkgelegenheid en het creëren van toch enkele duizenden banen is reeds uitzonderlijk."

De sector deed in 2009, toen de btw in de horeca tot 12 procent werd verlaagd en waarvan de brutokost door het ministerie van Financiën op 292 miljoen euro is geraamd, "fantastische beloftes", klinkt het bij Defeyt. "Maar twee jaar later tonen de cijfers dat de belofte van 6.000 banen niet gerealiseerd is en dat ook niet zo snel zal zijn", aldus de econoom.

Defeyt: 'Toename gevolg van normale ontwikkeling'

Defeyt geeft toe dat de werkgelegenheid in de sector tussen 2009 en 2011 met 5.000 banen toegenomen is, tot 114.400 jobs, maar die toename is volgens de econoom voor het grootste deel het gevolg van de normale ontwikkeling in de sector. "Het zijn banen die hoe dan ook gecreëerd zouden zijn." Bovendien zorgde de sector volgens Defeyt enkel voor nieuwe banen verbonden aan activeringsprogramma's. "Met andere woorden: banen waarvan een aanzienlijk deel van de kost gedragen moet worden door de gemeenschap." Defeyt raamt de kost van die banen voor de RVA op 40 miljoen euro in 2011. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners