"Btw-verlaging horeca te duur"

19/01/12 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:55

(Belga) De btw-verlaging voor horecazaken creëerde bijkomende jobs, maar de kostprijs van die maatregel is veel te hoog. Dat blijkt uit een studie van denktank Itinera, meldt De Standaard.

"Btw-verlaging horeca te duur"

De federale regering verlaagde op 1 januari 2010 de btw op maaltijden in de horeca van 21 naar 12 procent. Die maatregel werd genomen om de werkgelegenheid te stimuleren en de belastingontduiking in de sector te verminderen. Er kwamen inderdaad jobs bij in de horecasector, blijkt uit een studie van Itinera. Eind 2010 werkten 147.460 mensen in de horeca, 4.750 meer dan een jaar voordien. "De horeca profiteerde ook mee van de economische groei", zegt Laurent Hanseeuw van Itinera. Als er gecorrigeerd wordt voor de economische groei, komt Itinera uit op een banengroei van 3.176 voltijdse equivalenten. Maar het kostenplaatje oogt minder mooi. De Itinera-onderzoekers berekenden dat de btw-verlaging de Belgische schatkist tussen de 172 en 242 miljoen euro kostte. Daarmee komt de kostprijs per job op 55.000 à 75.000 euro per jaar. Horeca Vlaanderen vindt de studie tendentieus. "Er wordt gesteld dat het aantal faillissementen gelijk bleef in 2010", zegt woordvoerder Gerrit Budts. "Dat cijfer geldt voor de hele horecasector, maar de btw-verlaging had vooral een impact op de restaurants. Daar zag je een daling van de faillissementen met 15 procent in 2010." Horeca Vlaanderen vindt dat het kostenplaatje niet klopt. "Bij de 3.176 extra banen uit hun berekeningen, moet je ook de jobs tellen die dankzij de maatregel niét verloren gingen." (TVP)

Onze partners