Btw-verlaging bespreekbaar voor Kris Peeters

Kris Peeters © BELGA

De verschillende regeringen zijn het nog niet eens geraakt over een nieuw pakket relancemaatregelen om de economie weer aan te zwengelen. Toch kan er over een btw-verlaging worden gesproken liet Vlaams-minister president Kris Peeters (CD&V) verstaan.

De verschillende regeringen hebben nog geen akkoord bereikt over relancemaatregelen om de economie weer aan te zwengelen. Enkele werkgroepen gaan opnieuw aan de slag. Op 27 november komt het overlegcomité opnieuw samen. Nadien zal waarschijnlijk niet veel meer mogelijk zijn, vreest Vlaams minister-president Kris Peeters.

Na een beperkt relancepakket bij de federale begrotingsopmaak was het uitkijken naar het overlegcomité met de verschillende regeringen om tot bijkomende maatregelen te komen. Heel wat partijen spraken zich al uit voor een btw-verlaging op elektriciteit, maar CD&V stond op de rem.

Kris Peeters (CD&V): ‘Wij blokkeren niets’

Toch spreekt Peeters met klem tegen dat alles daardoor geblokkeerd zou zijn. “Het is volstrekt onjuist dat de btw-discussie of zelfs wij de zaken zouden blokkeren”, klonk het.

“Men draait de zaken op zijn kop.” Kernpunt voor CD&V is het wegwerken van de loonkosthandicap “op een ernstige manier en op lange termijn”, vulde minister van Financiën Koen Geens aan. De wet van ’96 op het concurrentievermogen is volgens hem “de meest voor de hand liggende weg”.

Johan Vande Lanotte (SP.A): ‘Andere pistes zijn mogelijk’

SP’A’er Johan Vande Lanotte denkt echter dat andere pistes mogelijk zijn, al wilde hij niet meteen kwijt welke. Een nieuwe bevriezing van de lonen ziet hij in elk geval liever niet. “Het is hopen dat de sociale partners een aantal afspraken kunnen maken”, zei hij daarover. “Dat ze geen excessieve dingen vragen, lijkt me evident. Maar dat van bovenaf opleggen, lijkt me niet goed.”

De loonkloof dichten tegen 2018 blijft in elk geval ook voor hem de doelstelling. “Het is goed dat we een pad proberen af te spreken”, aldus de socialist. “Ik denk dat de btw een deel kan zijn van het dichten van de kloof, en andere lastenverlagingen moeten dan ook nog komen.” Over wat er dan precies moet gebeuren “gaan we nog nadenken”, zei Vande Lanotte nog.

Een competitiviteitspact moet voor hem afspraken opleveren tussen “én regering én vakbonden én werkgevers om onze achterstand tegen 2018 weg te werken op vlak van lonen, investeringen, innovatie.”

Alexander De Croo (Open VLD): ‘Opnieuw zuurstof geven aan economie’

In liberale hoek probeert men intussen druk op de ketel te houden. “Het is belangrijk dat we opnieuw zuurstof geven aan onze economie”, onderstreepte Open VLD-vicepremier Alexander De Croo nog. “Ingrijpen op de btw is alvast verdedigbaar, want dat is een injectie van een half miljard euro om onze loonkost te verminderen.”

Joëlle Milquet (CDH): ‘Verlaging btw op elektriciteit is verdedigbaar’

Ook CDH-vicepremier Joëlle Milquet en staatssecretaris Melchior Wathelet verdedigden op de Franstalige radio de verlaging van de btw op elektriciteit.

Didier Reynders (MR): ‘Twee partijen zijn tegen’

Eerder al herhaalde MR-voorzitter Charles Michel dat zijn partij achter zo’n ingreep staat. Vicepremier Didier Reynders liet zich ontvallen dat twee partijen tegen de maatregel gekant zijn. Over wie het ging, zei hij niet expliciet, maar volgens goede bronnen doelde de vicepremier op CD&V en PS. De kans dat het overleg woensdag veel oplevert, lijkt in elk geval klein. “Als nog een paar dagen of weken nodig zijn om te werken, dan is dat voor mij geen probleem”, verwoordde De Croo wat ook bij andere partijen te horen viel. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content