Brusselse voetgangerszone is succesverhaal

Uit tellingen blijkt dat het voetgangersverkeer 2,5 keer groter is dan voor het verkeersvrij maken van de centrale lanen. © Belga

De langverwachte evaluatie van de nieuwe verkeerssituatie in de Brusselse vijfhoek is (bijna) over de hele lijn positief.

Op de centrale lanen zijn meer voetgangers en fietsers geteld en van een ‘mini-ring’ rond de voetgangerszone is geen sprake. De problemen met zwerfvuil in de voetgangerszone raken opgelost en de luchtkwaliteit is verbeterd. Dat zeggen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) in De Standaard.

Uit tellingen blijkt dat het voetgangersverkeer 2,5 keer groter is dan voor het verkeersvrij maken van de centrale lanen. Het aantal fietsers verdubbelde tijdens het spitsuur ’s morgens van 200 tot 414 en verhoogde ’s avonds van 206 tot 315. Maar belangrijker voor het stadsbestuur is dat er een globale daling van de verkeersstromen in de Vijfhoek is en dat het verkeer merkbaar vlotter verloopt. Sommige kruispunten vormen nog een probleem, maar daar wordt aan gewerkt, belooft Ampe. Bovendien is het taxigebruik sinds de invoering van de verkeersvrije zone met 14 procent gestegen.

Luchtvervuiling met 64 procent gedaald

Door de plaatsing van 80 extra vuilnisbakken en de inzet van nieuwe veegmachines wordt het probleem van het zwerfvuil op de voetgangerzone, dat bij de start van de hervorming opdook, aangepakt.

Uit cijfers van Leefmilieu Brussel blijkt tot slot dat de luchtvervuiling met 64 procent gedaald is in de voetgangerszone. De Standaard wijst op nog enkele problemen. Zo zijn 400 parkeerplaatsen verdwenen tot ongenoegen van de buurtbewoners. Verschillende handelszaken klagen over een dalende omzet omdat ze moeilijk te bereiken zijn. De busverbindingen zijn nog niet ideaal, maar later deze week worden aanpassingen aangekondigd. Voorts is in de Anderlechtstraat een volksraadpleging aan de gang over de vraag of de straat één- of tweerichtingsverkeer moet worden, en wordt het afwachten hoe de aanpassingen vanaf dinsdag in de Lemonnierstraat (wordt opnieuw een tweerichtingstraat) en het Sint-Goriksplein (rijrichting verandert) zullen uitdraaien. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content