Brusselse regeringscrisis: PS steunt voorstellen van groenen en DéFI rond goed bestuur

20/07/17 om 11:42 - Bijgewerkt om 16:35

Bron: Belga

De voorstellen die Ecolo, Groen en DéFI hebben uitgewerkt rond politieke ethiek en goed bestuur in Brussel, lijken de steun te krijgen van de Brusselse PS. Een aantal van die voorstellen gaan verder dan waar CDH en MR toe bereid waren, waardoor de groenen en DéFi (voorlopig) passen voor een coalitie met die twee partijen.

Brusselse regeringscrisis: PS steunt voorstellen van groenen en DéFI rond goed bestuur

© Belga

Laurette Onkelinx vindt dat de voorstellen de dynamiek van verandering van bestuur in Brussel weerspiegelen. Dat zei de PS-politica na afloop van een vergadering van de Brusselse PS-afdeling.

Volgens Onkelinx wil de PS meewerken aan de verandering van het politieke bestuur, wat ook de toekomst mag zijn van de Brusselse regering in de huidige politieke impasse aan Franstalige kant. 'Het is een prioriteit om het vertrouwen van de burger in onze democratie te herstellen, en dat moet via ambitieuze hervormingen op ethisch vlak en op het vlak van burgerparticipatie', aldus Onkelinx.

Transparantie

Een deel van de voorstellen van Ecolo/Groen en DéFI sluit volgens Onkelinx nauw aan bij de voorstellen die al door de Franstalige en Nederlandstalige meerderheidspartijen en door de oppositie in het parlement zijn voorgelegd aan de commissie 'bestuur' onder voorzitterschap van Charles Picqué (PS).

Het gaat dan met name om de voorstellen over transparantie rond mandaten en over de vergoedingen. Nog andere elementen uit de voorstellen (rond goed bestuur, transparantie en participatie) sluiten volgens Onkelinx ook aan bij de standpunten die de Brusselse PS op 10 februari van dit jaar heeft ingenomen.

'De voorstellen dienen zich aan als een radicale systeemverandering die de Brusselse PS onderschrijft. Wat ook de toekomst van de Brusselse regering zal zijn, de PS is bereid samen te werken met zij die de principekwesties willen overstijgen en concreet werk willen maken van een systeemverandering op het vlak van bestuur', aldus nog Onkelinx.

De verklaringen van Onkelinx zijn opmerkelijk in die zin dat een aantal van de voorstellen van Ecolo veel verder gaan dan waar CDH en MR toe bereid zijn. Om die reden heeft Ecolo voorlopig de onderhandelingstafel verlaten, waarna hun voorstellen steun kregen van DéFi-voorzitter Olivier Maingain.

Kingmaker DéFi?

Zonder DéFi en Ecolo kunnen CDH en MR niet aan de vereiste meerderheid raken in het Brusselse parlement. Een tandem PS, Ecolo en DéFi zou wel aan een meerderheid raken, maar het is de vraag of die twee laatste partijen met de door schandalen geplaagde socialisten in zee willen. Een derde rekenkundige mogelijkheid, waarbij PS en MR de handen in elkaar slaan, lijkt helemaal uitgesloten.

Lees meer over:

Onze partners