Brusselse regering: Guy Vanhengel waarschuwt Franstaligen

Guy Vanhengel © Belga Image

De Open VLD-minister kan de demarche van CDH-collega Céline Fremault maar matig appreciëren.

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) wijst erop dat een meerderheidswissel in Brussel rekenkundig moeilijk is: er is een meerderheid nodig aan Franstalige én Nederlandstalige kant, en aan Franstalige kant is DéFI altijd nodig.

Vanhengel reageert daarmee op de nieuwste ontwikkelingen in de politieke crisis in Franstalige België. Zaterdag zei CDH-minister Céline Fremault dat haar partij ook in Brussel een regeringswissel wil, een oproep die Vanhengel maar matig kan appreciëren.

Impulsief

‘Het was even schrikken, vooral omdat we donderdag nog een uitstekende Brusselse regering hadden’, aldus de Open VLD’er in De Ochtend op Radio 1. Hij vindt dat ‘Fremault impulsief heeft gereageerd, aangestuurd vanuit de Ardennen (CDH-voorzitter Benoit Lutgen, red)’.

Alle partijen zijn het er volgens hem over eens dat er in Brussel orde op zaken gesteld moet worden. De Vlaamse partijen proberen geen olie op het vuur te gooien ‘maar we hebben de Franstaligen laten weten dat we het stilaan beu zijn’, aldus Vanhengel, die erop wijst dat Franstalige partijen goed moeten weten dat ze de Vlamingen nodig hebben bij de vorming van een regeren. Zowel DéFI als de Vlaamse partijen vragen zich af of het wel zin heeft om alles op zijn kop te zetten twee jaar voor de verkiezingen’, voegde hij eraan toe.

Vanhengel stelde tot slot vast dat de partijen, zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant, de druk proberen op te voeren, ‘niet altijd in het belang van Brussel’.

Positioneren

CDH wil in Brussel de PS laten vallen voor DéFi, maar die partij gaat daar voorlopig niet op in. Voorzitter Olivier Maingain kondigde zondagavond aan dat hij op korte termijn Ecolo gaat uitnodigen om samen een eisenbundel op te stellen, om de andere partijen te dwingen zich te positioneren over het bestuur.

‘We zullen dan zien wie het verste wil gaan’, verklaarde hij zondag op de RTBF. Maingain benadrukte de noodzaak van een ‘gezondmaking in de diepte’ en de ‘meedogenloze verwijdering van al degenen die aan de basis van de schandalen liggen.’

Partner Content