Brusselse oudere minder gezond dan Vlaming of Waal

In 2008 stelde 17 procent van de Brusselse 65-plussers de zorgen die ze nodig hadden uit.

De gezondheidstoestand van de 65-plussers in het Brussels gewest is minder goed dan die van de Vlaamse en Waalse senioren. Dat moet blijken uit een rapport van de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid.

Brusselse ouderen stellen de nodige zorg vaker uit, zo blijkt op basis van gegevens uit de Gezondheidsenquêtes die in 2004 en 2008 werden afgenomen. Toen werden meer dan 2.800 ouderen bevraagd over hun gezondheidstoestand.

In 2008 stelde volgens het onderzoek 17 procent van de Brusselse 65-plussers de zorgen die ze nodig hadden uit. Dat is dubbel zoveel als in Vlaanderen (8 procent) en Wallonië (7,5 procent). Bovendien is het percentage ouderen dat medische zorgen moest uitstellen gestegen in vergelijking met 2004.

Het gebruik van thuishulp zit wel in de lift. Maar Vlaamse (30 procent) en Waalse (24 procent) bejaarden doen vaker een beroep
op thuishulpdiensten dan de Brusselse ouderen (13 procent).

In het Brussels gewest ligt het aantal oudere personen met een beperkte sociale steun met 29,8 procent het hoogst. In Vlaanderen en Wallonië gaat het respectievelijk om 18 en 27 procent.

Voorts blijkt dat 43,5 procent van de ouderen zegt niet tevreden te zijn over hun gezondheidstoestand. Vier op de vijf 65-plussers meldt dat ze door hun gezondheid in hun basisactiviteiten worden gehinderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content