‘Onfatsoenlijk om fusie Brusselse politiezones week na aanslagen op tafel te leggen’

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) blijft gekant tegen een fusie van de Brusselse politiezones. De Vlaamse partijen in het Brussels Parlement leggen die fusie opnieuw op tafel, maar de Franstalige partijen willen er niet van weten.

Op de RTBF zei Rudi Vervoort dat het ‘onfatsoenlijk’ was om het fusievoorstel – dat volgens hem uit communautaire overwegingen is ingegeven – nauwelijks een week na de aanslagen in Parijs op tafel te leggen.

Vervoort verwees naar de politiehervorming – kort na de eeuwwisseling – waarbij de zes Brusselse politiezones werden gevormd. Die heeft de interventiecapaciteit verhoogd, maar zorgde voor een lichte achteruitgang op het vlak van nabijheid.

Vervoort zei dat een fusie van de politiezones ook de deur zou openzetten voor een fusie van de gemeenten, waar hij ook tegen gekant is.

‘Fundamenteel probleem’

Gaan we wachten tot er een grote aanslag is in Brussel?

Professor Herman Matthijs

In een interview met Knack deze week noemde professor Herman Matthijs (UGent en VUB) het nog een ‘fundamenteel probleem’ dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit zes politiezones bestaat. ‘Dat bevordert de werking zeker niet,’ dixit Matthijs. ‘Door de politiehervorming is de lokale politie verbonden met de burgemeester. Het gevolg is dat de werking van de politie in grote mate afhangt van de belangen en interesses van die burgemeester. Er moet in Brussel dan ook zonder aarzeling werk worden gemaakt van een fusie van al die korpsen tot één korps, dat onder het beheer komt van het Brusselse gewest.’

Zo’n fusie ligt volgens Matthijs echter moeilijk in het Brusselse politieke landschap waar de 19 gemeenten alles domineren en de Vlaamse invloed vrij klein is. ‘Dat het mogelijk is, blijkt uit de succesvolle fusie van de Brusselse brandweer na de brand van 1967 in de Innovation.’

‘In een grote stad vereist een gecoördineerd lokaal veiligheidsbeleid een eengemaakt politiekorps. Dat werkt goed in onder meer New York met de NYPD en in Londen met de Metropolitan Police. Ook de Brusselse politie moet zo worden georganiseerd. Of gaan we wachten tot er in de hoofdstad van Europa een moordende aanslag met vele doden plaatsvindt zoals in Parijs?’ (Belga/KVDA/EP)

Lees het interview met Herman Matthijs na de aanslagen in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content