Brusselse leerlingen mogen met lange rok naar school

09/06/15 om 02:03 - Bijgewerkt om 02:07

De tien leerlingen die vorige week wegens hun lange rok niet binnen mochten in de school "Institut De Mot-Couvreur" in de Dansaertstraat in Brussel, kunnen opnieuw op een normale manier de lessen bijwonen. Dat zegt de bevoegde schepen.

Brusselse leerlingen mogen met lange rok naar school

Leerlingen in (te) lange rok, op een via Twitter gedeelde foto © /

De zaak werd besproken op de gemeenteraad van Brussel. Ecolo-verkozenen Fatima Moussaoui en Zoubida Jellab brachten het verbod ter sprake. De Brusselse schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) verklaarde dat de disciplinaire maatregel tegen de leerlingen werd weer ingetrokken nadat de schooldirectie met de betrokken meisjes had samengezeten.

De schepen stelde dat er sprake was van een verkeerde interpretatie van het schoolreglement, maar dat die fout "intussen werd rechtgezet". Volgens de schooldirectie werden regels van de schepen toegepast. In artikel 6 staat dat meisjes geen donkere lange rok mogen dragen, of een lange rok over een broek. De vraag was dan of turquoise als donker beschouwd moet worden. Faouzia Hariche zelf benadrukte dat het bij betwisting aan de schooldirectie toekomt om een beslissing te nemen.

Schepen van Onderwijs Faouzia Hariche

Schepen van Onderwijs Faouzia Hariche © BELGA

De disciplinaire maatregelen zijn ingetrokken. Tijdens het gesprek tussen leerlingen en directie is volgens RTL onder meer "het risico op manipulatie in het kader van een PvdA-mobilisatie" ter sprake gekomen.

'Strikt genomen'

De tien leerlingen waren "strikt genomen niet uitgesloten" door de school. "Ze werden enkel naar huis gestuurd met de vraag om andere kleren aan te trekken", aldus de schepen.

Jellab uitte felle kritiek op de houding van de schepen, omdat ze niet scherp genoeg gereageerd zou hebben op de feiten. "Nadat de hoofddoek bijna overal in de scholen verboden werd, heeft men een nieuwe manier gevonden om jonge moslimmeisjes te stigmatiseren. Hen de toegang tot de klas ontzeggen is geen manier om het samenleven te bevorderen", zei ze.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners