Brusselse formatie: spreidingsplan Wathelet van tafel, akkoord over vliegtuighinder

04/07/14 om 06:30 - Bijgewerkt om 06:30

De onderhandelaars voor een nieuwe Brusselse regering zijn het eens geworden over het luik mobiliteit en veiligheid. In het dossier van het vliegtuiglawaai boven het Brussels hoofdstedelijk gewest zijn knopen doorgehakt, het plan van Melchior Wathelet zou opgeschort zijn.

Brusselse formatie: spreidingsplan Wathelet van tafel, akkoord over vliegtuighinder

Laurette Onkelinx (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) © BELGA

De onderhandelaars voor een nieuwe Brusselse regering zijn het vrijdagochtend rond 2.30 uur eens geworden over het derde hoofdstuk van de formateursnota van Laurette Onkelinx (PS). Dat hoofdstuk, dat handelt over de levenskwaliteit (met onder meer mobiliteit en veiligheid), omvat ook het gevoelige dossier van het vliegtuiglawaai boven het Brussels hoofdstedelijk gewest.

De onderhandelaars van PS, FDF, cdH, Open Vld, sp.a en CD&V wilden na afloop van de vergadering, die donderdag om 9.45 uur van start was gegaan, alleen maar zeggen dat er een akkoord was.

In de omgeving van de onderhandelaars valt evenwel te horen dat de goedgekeurde tekst oproept om op termijn geen vluchten meer toe te laten boven Brussel tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends. Daarnaast zou het aangepaste spreidingsplan dat federaal staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) in februari had ingevoerd en waarop vooral vanuit Brussel zware kritiek kwam, opgeschort worden.

De tekst beschrijft ook nieuwe vliegroutes, waarbij rekening wordt gehouden met criteria als de bevolkingsdichtheid.

Opvallend was dat vicepremier Joëlle Milquet (cdH) in de loop van de avond de vergadering vervoegde.

De goedgekeurde tekst zal grosso modo het standpunt worden van de toekomstige Brusselse regering in het dossier van de geluidshinder. Het is de federale regering die bevoegd is voor de vliegroutes.

De formateursnota omvat vijf hoofdstukken. De onderhandelaars raakten het eerder al eens over de hoofdstukken "werk en economie", en "ruimtelijke ordening". Zaterdag zien de onderhandelaars elkaar opnieuw. (Belga/SD)

Onze partners