Brusselse boekhandelaars krijgen dreigbrief voor verkoop Charlie Hebdo

14/01/15 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Verschillende boek- en krantenwinkels in de Brusselse gemeente Jette hebben een dreigbrief ontvangen om hen ertoe aan te zetten het laatste nummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo niet te verkopen.

Brusselse boekhandelaars krijgen dreigbrief voor verkoop Charlie Hebdo

© AFP

In die brief wordt gedreigd met represailles tegen de winkels die het laatste nummer van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, met een karikatuur van de profeet Mohammed op de voorpagina, aan de man zouden brengen. "Ik raad u aan geen karikaturen van onze geliefde profeet Mohammed - dat vrede met hem moge zijn - te verspreiden via dit afgrijselijke tijdschrift", klinkt het in de brief. "Anders zullen wraakacties volgen op u en uw verschrikkelijke winkel. In naam van Allah, de barmhartige, de zeer barmhartige."

"De daders moeten er niet aan twijfelen dat ze zullen vervolgd worden", zegt parketwoordvoerder Laurens Dumont. Volgens het parket liggen de krantenwinkels die de dreigbrief ontvangen hebben allemaal in dezelfde buurt, zelfs behoorlijk dicht bij elkaar. "We nemen dit zeer ernstig en zetten alle technische middelen in die we tot onze beschikking hebben om de dader of daders te identificeren", zegt Dumont. "Wanneer we hem vinden, zullen we de dader vervolgen, ook al mocht blijken dat het om een of andere flauwe grappenmaker zou gaan. Dit soort feiten kunnen totaal niet door de beugel."

Klacht

Volgens de politie hebben vier winkels tot nog toe klacht ingediend. "Die kregen allemaal een dergelijk papier in de bus", zegt commissaris Johan Berckmans, woordvoerder van de politie Brussel West. "We nemen deze zaak ernstig en nemen de nodige maatregelen. We gaan onder meer nakijken of de bewakingscamera's in de buurt nuttig kunnen zijn om de daders op te sporen."

België zal 30.000 exemplaren van Charlie Hebdo ontvangen. Donderdag liggen de eerste 20.000 exemplaren in de rekken, de resterende 10.000 vanaf vrijdag. "Normaal worden er wekelijks circa 2.000 exemplaren van Charlie Hebdo aan 750 verkooppunten in België geleverd", aldus distributiebedrijf AMP. De beschikbare hoeveelheden blijven echter onder het "uitzonderlijk hoge aantal bestellingen". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners