Brusselse betoging tegen Gaza loopt uit de hand

19/07/14 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Een betoging in Brussel tegen de oorlog in Gaza is op het einde uit de hand gelopen. Een groep van een honderdtal jongeren heeft zich van de betoging losgescheurd en is keet beginnen schoppen.

Brusselse betoging tegen Gaza loopt uit de hand

Betoging in Brussel tegen oorlog in Gaza © Belga Image

Een Israëlische en een Amerikaanse vlag werden in brand gestoken. Er werden leuzen geroepen als 'dood aan de Joden'. De jongeren liepen over auto's en autoruiten werden ingeslagen. De organisatoren probeerden tevergeefs de relschoppers tegen te houden.

Solidariteit

De manifestatie op de Brusselse Stalingradlaan was nochtans rustig verlopen. De overgrote meerderheid van de naar schatting meer dan 2.000 mensen betoogde waardig.

De betogers schreeuwden hun solidariteit met de Palestijen uit en hun protest tegen Israël en de aanhoudende bombardementen en het grondoffensief van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze willen dat er een einde komt, niet alleen aan het geweld maar ook aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden.

Betoging in Brussel tegen oorlog in Gaza

Betoging in Brussel tegen oorlog in Gaza © Belga Image

'Zionistische elite'

'Dit conflict is niet begonnen in 2014, of in 2012, toen er 174 doden vielen', aldus een betoger aan persagentschap Belga. 'Al evenmin begon het in 2008, toen er 1.330 doden vielen, of in 2006, toen 402 mensen het leven lieten. Het conflict begon ook niet in 1967, maar in 1948 met de bezetting van een land dat historisch aan het Palestijnse volk toebehoorde. We haten de Joden niet, alleen de zionistische elite die dit conflict veroorzaakt heeft en in stand houdt'.

'Er is geen beweging of organisatie die opgeroepen heeft tot deze betoging', zei Nordine Saïdi, één van de initiatiefnemers van de mars. 'Dit is een betoging van burgers, die zich verzetten tegen de agressie van het Israëlische leger, dat kinderen doodt, scholen, ziekenhuizen, moskeeën, universiteiten, waterputten en landbouwgronden vernielt.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners