Brusselse autoriteiten schakelen hulp premier Michel in 'bij gebrek aan antwoord van Francken'

03/09/15 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

De Brusselse autoriteiten proberen naar eigen zeggen al een week contact te hebben met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Brusselse autoriteiten schakelen hulp premier Michel in 'bij gebrek aan antwoord van Francken'

© Belga

'Bij gebrek aan een antwoord van Theo Francken' hebben de Brusselse autoriteiten premier Charles Michel een brief gestuurd met het verzoek om vrijdag op de ministerraad concrete antwoorden te bieden voor de opvang van vluchtelingen die kamperen nabij de Dienst Vreemdelingenzaken om asiel aan te vragen.

Vertegenwoordigers van de Brusselse regering, de burgemeesters van de Stad Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node en de Brusselse OCMW's vergaderden over de situatie in de omgeving van de Dienst Vreemdelingenzaken. Op basis van rapporten van verenigingen en teams op het terrein stelden de Brusselse overheden vast dat de Dienst de grote toestroom niet kan bijhouden en dat 'de situatie kritiek is'.

'Humanitaire crisis vermijden'

Brussels minister-president Vervoort (PS) en de Brusselse ministers voor bijstand aan personen Pascal Smet (SP.A) en Céline Frémault (CDH) proberen naar eigen zeggen al een week contact te hebben met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar kregen tot nu toe geen enkel antwoord van zijn kabinet. De Brusselse autoriteiten willen zich naar eigen zeggen constructief opstellen om 'een humanitaire crisis' te vermijden. Ze vragen een einde te maken aan het administratieve plafond van 250 behandelde dossiers per dag, zodat alle aanvragen dezelfde dag geregistreerd kunnen worden en de asielzoekers naar een opvangcentrum doorverwezen kunnen worden.

Daarnaast vragen ze de activering van een herverdelingsplan voor asielzoekers over het hele Belgische grondgebied. Ook willen ze laten onderzoeken of het mogelijk is om kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken te openen in andere grote steden om asielaanvragen te registreren, 'naar analogie met het spreidingsplan dat België op Europees niveau vraagt'. (Belga/TE)

Onze partners