Brussels justitiepaleis wordt beter beveiligd

12/05/10 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

De Regie der Gebouwen stelt een betere camerabeveiliging en een elektronisch toegangssysteem voor.

Het Brusselse justitiepaleis krijgt een betere beveiliging met camera's en een elektronisch toegangsysteem. In een tweede fase komt er een zone waarin vier zittingszalen enkel toegankelijk zijn voor een gecontroleerd publiek.

Na enkele recente ontsnappingen van gedetineerden uit het justitiegebouw klonk de roep naar een betere beveiliging. Minister van Justitie Stefaan De Clerck riep daarvoor een werkgroep in het leven.

De werkgroep richtte zich in eerste instantie op de beveiliging van het cellencomplex, het gedetineerdencircuit, de parkings en de koepel.

De Regie der Gebouwen heeft woensdag een voorstel gedaan aan De Clerck. Sommige zones in het justitiepaleis zullen enkel toegankelijk zijn met een persoonlijke badge.

Daarnaast werd een controlekamer ingericht met verschillende schermen die de bewakingsbeelden weergeven die in het paleis worden opgenomen. Die eerste fase zal ongeveer 580.000 euro kosten.

In een tweede fase komt de zogenaamde box-in-the-box zone er waarvan De Clerck zich eerder voorstander toonde.

Het concept komt erop neer dat enkele zittingszalen, in casu vier, enkel toegankelijk zullen zijn voor een gecontroleerd publiek.

Die fase is gepland voor 2012. De kostprijs wordt geraamd op 2,2 miljoen.

Onze partners