'Brussels Justitiepaleis verslindt belastinggeld'

29/12/12 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Onderhoudswerken aan het Brusselse Justitiepaleis hebben de voorbije acht jaar 69,9 miljoen euro gekost.

'Brussels Justitiepaleis verslindt belastinggeld'

© belga

Onderhoudswerken aan het Brusselse Justitiepaleis hebben de voorbije acht jaar 69,9 miljoen euro gekost. Dat heeft De Tijd berekend.

Uit de nieuwe begrotingsdocumenten van de Regie der Gebouwen voor 2013 blijkt dat de regering tot meer dan veertien miljoen per jaar moet uittrekken voor het gerechtsgebouw. De komende twee jaar moet de Regie der Gebouwen nog eens tien miljoen spenderen aan oplapwerken, onder andere aan de basis en de sokkel van de grote koepel.

De Tijd meldt dat er in het gebouw, met meer dan 270 zalen en 27.000 m2 kelderruimte, voortdurend renovatiewerkzaamheden nodig zijn voor het sanitair, de verlichting, de liften, enz. Dat gebeurt terwijl er nog altijd vocht binnensijpelt en grote brokstukken dreigen te vallen.

Naast de miljoenenfacturen van de Regie der Gebouwen moet Justitie jaarlijks nog een gepeperde rekening betalen voor onder meer het schoonmaken van de gangen, onderhoud van de elektriciteitsinstallaties. In 2011 bedroegen die kosten 1,489 miljoen euro, inclusief een gasfactuur van 517.502,25 euro.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) laat intussen weten dat de correctionele afdeling van eerste aanleg sowieso uit het Justitiepaleis wegtrekt. Intussen staan er nog werken op stapel voor een hoogbeveiligde zone voor strafprocessen tegen criminelen, voor meer dan 2,4 miljoen euro in 2013. Nutteloze kosten dus, aldus De Tijd. (Belga/BO)

Onze partners