Brussels justitiepaleis ontruimd na bommelding

19/11/13 om 09:55 - Bijgewerkt om 11:52

Het bomalarm in het Brusselse justitiepaleis is opgeheven. Iedereen mag het paleis opnieuw binnen. Dat meldt de Brusselse politie. Een zoektocht in het paleis leverde niets op.

Brussels justitiepaleis ontruimd na bommelding

© Belga

Via een telefonische oproep kreeg het Brusselse Justitiepaleis een bommelding binnen. Dat meldt de Brusselse politie, die momenteel samen met het Veiligheidskorps van het justitiepaleis het gebouw doorzoekt.

De oorsprong van de bommelding en het motief van de dader zijn voorlopig nog onduidelijk. Intussen zijn alle zittingen die in het paleis plaatsvonden, opgeschort. Vermoedelijk zullen heel wat rechtszaken uitgesteld moeten worden.

ETA-terroriste

Volgens de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, Antoon Boyen, waren er vandaag in het paleis geen processen gepland die bijzondere veiligheidsmaatregelen vereisten. Het enige proces dat er enigzins uitspringt is de verschijning voor het hof van cassatie van Maria Natividad Jauregui Espina, de vermeende ETA-terroriste van wie de Spaanse overheid de uitlevering vraagt.

Maria Natividad Jauregui Espina, alias Pepona, werd gezocht voor verschillende moordaanslagen en was op de vlucht sinds 1979. Begin oktober werd ze in Gent opgepakt, op basis van twee Europese aanhoudingsbevelen, uitgaand van het Spaanse gerecht.

De Gentse raadkamer stemde in met haar uitlevering naar de kamer van inbeschuldigingstelling, maar die verklaarde het uitleveringsbevel onuitvoerbaar. Het federaal parket had daartegen cassatieberoep ingesteld en dat moest vandaag behandeld worden, maar door het bomalarm is de zaak nog niet kunnen behandeld worden.

Risicoanalyse

Voorlopig is het echter nog volslagen onduidelijk of er een verband is tussen dit dossier en de bommelding. Naar aanleiding van de verschijning van Maria Natividad Jauregui Espina voor het hof van cassatie werd immers een risicoanalyse gemaakt en die leverde geen bijzondere risico's op, zo vernam Belga.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners