Brussels justitiepaleis krijgt winkeltjes en horecazaken

07/02/13 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

Het justitiepaleis van Brussel wordt gedeeltelijk een toeristische attractie. Er komen onder meer winkeltjes en horecazaken. In het iconische gebouw zal nog altijd recht worden gesproken.

De ministerraad heeft het masterplan voor het Brusselse justitiepaleis goedgekeurd. Dat voorziet onder meer dat er in het gebouw ruimte komt voor horeca, commerciële en culturele diensten. De koepel zou worden opengesteld voor het grote publiek, zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten.

Masterplan

Op 25 maart schreef de ministerraad een internationale ideeënwedstrijd uit voor de herbestemming van het Brusselse justitiepaleis. De resultaten vormen de basis voor het masterplan, dat nu definitief werd goedgekeurd.

Het gerechtsgebouw is al langer een pijnpunt, onder meer wat betreft beveiliging. Het masterplan bepaalt onder meer dat alles wat correctioneel is uit het justitiepaleis verdwijnt, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Verherstraeten. Het gaat om de correctionele rechtbanken van eerste aanleg en de hoven van beroep, de strafuitvoeringsrechtbanken en de overtuigingsstukken. Dat zijn de stukken die in de loop van het onderzoek in beslag worden genomen.

De correctionele activiteiten verhuizen naar de administratieve gebouwen op het Poelaertplein.

Assisen

Op de gelijkvloerse en de eerste en tweede verdieping rond de 'salle des pas perdus' komen de hoven van assisen, twee vredegerechten, de politierechtbank en het college van procureurs-gerenaal. Er komt daarnaast een tweede assisenhof bij. "Er blijft dus een belangrijke justitieactiviteit in het justitiepaleis", zegt Pauwels.

Gift shops

De toren met de koepel wordt opengesteld voor het publiek, en krijgt dus een cultuurhistorische en toeristische functie. De verdiepingen die lager liggen dan de 'salle des pas perdus' krijgen een socioculturele en economische bestemming. Daar kunnen bijvoorbeeld winkeltjes, zoals gift shops, horecagelegenheden en boekhandels komen, zegt Pauwels.

De ministerraad heeft kennis genomen van het dossier, het goedgekeurd en gaat nu een consultant aanstellen, voegt die daar nog aan toe. "Tegen deze tijd volgend jaar zou er meer duidelijkheid zijn over de concrete invulling van het plan." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners