Brussels burgemeester Mayeur wil straatdoden enkel nog cremeren

06/01/15 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:35

Om plaats te besparen op het kerkhof, onderzoekt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) of het mogelijk is om mensen zonder financiële middelen in de toekomst enkel nog te cremeren.

Brussels burgemeester Mayeur wil straatdoden enkel nog cremeren

Yvan Mayeur (PS) © BELGA

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) bekijkt of het mogelijk wordt om mensen zonder financiële middelen die op straat sterven sowieso te laten cremeren. Zo wil de socialist plaats besparen op het kerkhof. Het was de krant La Capitale die de maatregel naar buiten bracht.

Mayeur hoopt zo plaats te besparen op het kerkhof, waar nochtans een plek specifiek is voorbehouden voor personen die in armoede leefden. Daarnaast beschikt iedere Belgische gemeente over een budget om de begrafeniskosten te dragen van mensen die er zelf geen kunnen bekostigen.

Keuzevrijheid

'Ik heb op zich geen probleem met het voorstel om deze mensen te laten cremeren, maar er moet wel een keuzevrijheid zijn', liet Bert De Bock van Collectief Straatdoden Brussel weten aan Brussel Nieuws. 'Het is belangrijk dat er op een waardige manier afscheid kan worden genomen. Iedereen heeft recht op een afscheidsceremonie, naargelang de geloofsovertuiging van de overledene.'

'Al is het soms beter om geen radicale beslissingen te nemen', stelt Alain Courtois (MR), schepen van Erediensten. 'Soms duiken er maanden na het overlijden nog familieleden op. '

In 2014 telde het Collectief 46 straatdoden in Brussel. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners