Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen

Brussels Airport, twee jaar na de aanslagen © Belga

Twee jaar geleden lieten terroristen verscheidene bommen ontploffen in het centrum van ons land. In de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek zijn vanmorgen plechtigheden gehouden om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken.

Om 7.58 uur lieten de terroristen Ibrahim El Bakraoui (29), Najim Laachraoui (24) op 22 maart 2016 valiezen vol explosieven ontploffen in de vertrekhal van Brussels Airport. Daarbij vielen 16 dodelijke slachtoffers. Twee jaar later werden, op hetzelfde tijdstip, de aanslagen herdacht op de luchthaven.

Het werd een sereen herdenkingsmoment voor de slachtoffers en hun naasten, maar ook voor de vele voorbijgangers en het luchthavenpersoneel in de vertrekhal. Die werd enkele minuten gehuld in volledige stilte en maakte zichtbaar emoties los bij de getroffen families.

Premier Charles Michel was omringd door verschillende regeringsleider waaronder de ministers Jan Jambon, Koen Geens, Maggie De Block, Francois Bellot, Didier Reynders en minister-president Geert Bourgeois.

Aan de herdenkingsplaat werden bloemenkransen en foto’s van de slachtoffers neergelegd en verschillende kaarsen aangestoken. Een belangrijk moment voor de stewardessen en stewards, die afsloten met een groepsknuffel.

De slachtofferorganisaties waren evenwel niet tevreden met het verloop van de plechtigheid en de houding van de regeringsleiders. Er werd geen aankondiging omgeroepen om 7.58 uur, en de slachtoffers en naasten werden achter een lint op afstand gehouden van de herdenkingsplaat.

‘Het zijn geen toeschouwers’, stelt Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme. ‘Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn. De Eerste Minister is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel.’

Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen
© Belga
Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen
© Belga
Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen
© Belga

In het Brusselse metrostation Maalbeek werd om 9.11 uur een plechtigheid gehouden, eveneens precies twee jaar na de aanslag daar. Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close legden in de lokettenzaal van het station bloemen neer.

In het metrostation was er twee jaar geleden een explosie in een metrostel met vooral pendelaars. Er vielen 16 dodelijke slachtoffers en meer dan honderd gewonden. Hun voornamen worden nog tot en met maandag afgebeeld op de digitale reclameborden in het station. De namen werden tijdens de plechtigheid ook door de luidsprekers van het station afgeroepen.

Een hondertal slachtoffers en nabestaanden woonden de plechtigheid bij. Zij kunnen na het eerbetoon in het metrostation op een locatie in de buurt terecht om weg van de camera’s steun bij elkaar te zoeken. Ook een delegatie parlementsleden en verschillende leden van de federale en Brusselse regering woonden het eerbetoon in Maalbeek bij.

De MIVB had ervoor gezorgd dat er geen metro’s door het station Maalbeek reden tijdens de minuut stilte die werd gehouden. Het station bleef wel gewoon open voor de reizigers.

Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen
© Belga
Brussels Airport en metrostation Maalbeek herdenken aanslagen
© Belga

Partner Content