Brussels Airlines past vliegschema aan door 'angst voor ebola'

06/08/14 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

Het personeel van Brussels Airlines moet niet langer overnachten in de door ebola-getroffen landen tussen twee vluchten. Die maatregel komt er onder druk van het personeel zelf.

Brussels Airlines past vliegschema aan door 'angst voor ebola'

© BELGA

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat de vluchten naar door ebola getroffen gebieden in West-Afrika anders organiseren, onder druk van het personeel. Dat zegt de VRT nieuwsredactie en wordt bevestigd bij het bedrijf en in vakbondskringen. De maatregel zou vanaf donderdag ingaan.

In het VRT-journaal van 19 uur getuigde een stewardess over de angst die heerst bij het personeel van Brussels Airlines. Vakbondsman Olivier Van Camp (BBTK) verduidelijkt dat het personeel geen problemen heeft met opstijgen en landen in de getroffen gebieden, maar wel met overnachten, wat in de vluchtschema's noodzakelijk is.

Preventieve maatregel

"Wat als men op dat moment ziek wordt en naar een ziekenhuis moet waar ebola woedt? ". Volgens de vakbondsman was hierover onrust bij het personeel. "De directie wilde eerst niet ingaan op onze vraag om een veilig onderkomen te voorzien, maar nadat we ermee dreigden om niet meer te vliegen naar die landen, werd er wel een opening gecreëerd".

Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines, ontkent dat er sprake was van paniek bij het personeel. "Er werden vandaag geen pamfletten uitgedeeld, geen bijzondere ondernemingsraad georganiseerd. We zijn op de vraag ingegaan uit bekommernis voor het personeel, het gaat om een preventieve maatregel". Hij wees er ook op dat sinds de uitbraak van de ebola-epidemie, het hotelcomfort voor de bemanningsleden fors was achteruitgegaan. "Heel wat zaken zijn gesloten".

Humanitaire plicht

Tot nu toe overnachtte de crew van Brussels Airlines in de buurt van Monrovia (Liberia). Dat wordt in de toekomst een ander West-Afrikaans land, "ofwel Gambia, Senegal of Ivoorkust", zegt de woordvoerder. Dat zal gebeuren via een technische tussenstop. Voor de retourvluchten betekent dat een uur extra in het vluchtschema.

Brussels Airlines blijft de door ebola getroffen regio aanvliegen. British Airways besliste eerder om de vluchten naar Liberia en Sierra Leone stop te zetten. Volgens Geert Sciot spelen niet zozeer commerciële motieven een rol. "We zien het als een humanitaire plicht. Zo hebben we de voorbije dagen veel medische materiaal naar het gebied gevlogen", luidde het. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners